1 maj 2024
onsdag, 15 april 2015 15:14

Galären och HSB samarbetar i Luleå

Skrivet av 
alt

Förslaget omfattar cirka 200 lägenheter i åtta huskroppar, restaurang/cafe, möjlighet till förskola och kategoriboende samt garageplatser under mark. Förslaget rymmer även båtplatser och ett offentligt kallbadhus ute i vattnet.

 

alt

Tävlingsområdet på Malmudden ligger på en halvö omgivet av en av Luleås stadsfjärdar med båtliv, strandpromenader och bra kollektivtrafik.

 

alt

Efterfrågan på nyproducerade bostäder till fasta priser ökar i Luleå och läget på Malmudden nära centrum och vid vatten är bra.

 

Galären och HSB tävlar tillsammans om markanvisning i Luleå med hjälp av White och Henning Larsen Architects. Sedan tidigare har ett samarbete kring bostadsbyggande i Luleå etablerats mellan Galären och HSB Norr. Detta samarbete har nu lett fram till ett gemensamt förslag för den markanvisningstävling som Luleå kommun utlyst för del av Malmudden i Luleå.

 

White arkitekter, Umeå och Henning Larsen Architects, Köpenhamn, har utarbetat ett tävlingsförslag för det attraktiva citynära området som presenterades idag tillsammans med andra bidrag i kulturens Hus i Luleå

 

– Ett spännande uppdrag som vore roligt att få förverkliga, vi har jobbat hårt med både landskapsarkitekturen, de sociala aspekterna såväl som platsen i staden och livet mellan husen. Uppdragsgivarna har varit tydliga med att de ville ha ett komplett förslag berättar Lennart Sjögren, White Arkitekter

 

Tävlingsområdet på Malmudden ligger på en halvö omgivet av en av Luleås stadsfjärdar med båtliv, strandpromenader, och bra kollektivtrafik och i direkt anslutning till centrum.

Tävlingsförslaget innehåller både hyresrätter och bostadsrätter att fördelas på lika basis mellan HSB och Galären för det fall att bidraget faller kommunen i smaken.

 

– För oss på HSB känns det här som ett mycket bra projekt att kunna erbjuda våra medlemmar. Efterfrågan på nyproducerade bostäder till fasta priser ökar i Luleå och läget nära centrum och vid vatten kunde inte vara bättre säger Mattias Lundström, vd HSB Norr.

 

Förslaget omfattar ca 200 lägenheter i åtta huskroppar, restaurang/cafe, möjlighet till förskola och kategoriboende samt garageplatser under mark. Förslaget rymmer även båtplatser och ett offentligt kallbadhus ute i vattnet.

 

– Vi fick uppdraget att utmana staden, det tycker vi att vi lyckats väl med säger Martin Stenberg, lead design architect på Henning Larsen Architects. Vi har varit på plats med flera medarbetare, tagit del av platsen, klimatet, gjort vindstudier mm. Arkitekturen är nyskapande inte bara för Luleå utan även i ett internationellt perspektiv berättar Martin Lundström vidare.

 

Om förslaget vinner så kommer det att utarbetas en ny detaljplan för området som är tänkt att miljöcertifieras. Detaljplan, bygglov och projektering bedöms ta 1.5 till 2 år och byggande samma tid. Inflyttning skulle då kunna ske någon gång 2018-19.

 

– Det här är ett riktigt bra område i Luleå som våra arkitekter funnit själen i, detta med ett förslag som verkligen utmanar staden. Blandningen av upplåtelseformer, samt möjligheten att öppna upp fler delar av Malmudden för nytänkande känns extra bra menar Gunnar Tåhlin, vd Galären i Luleå.