2 maj 2024
onsdag, 22 april 2015 16:05

BSK och Fojab omvandlar Helsingborgs lasarett

Skrivet av 
alt

Nya Helsingborgs lasarett ska stå helt klart år 2022 till en kostnad om 4,5 Mdr kr.

 

BSK Arkitekter ansvarar tillsammans med Fojab arkitekter för den stora omvandlingen av Helsingborgs lasaretts huvudbyggnad. Uppdraget är ett resultat av de bägge företagens överenskommelse om samverkan på vårdbyggnadsmarknaden i södra Sverige.

 

– Det är ett stort ansvar och väldigt inspirerande att bygga om en så viktig och välkänd byggnad i Helsingborg. Ombyggnad med verksamhet i drift är något av det mest komplexa man kan ta sig an, säger Anna Hjort, uppdragsansvarig arkitekt på Fojab.

 

Det är mångmiljardbelopp som nu satsas på förnyelse av vårdbyggnaderna i regionen. Under det närmaste tio åren kommer bara Helsingborgs Lasarett att genomgå en total ombyggnad till ett beräknat värde av 4,5 Mdr kr. Även sjukhusen i Lund och Malmö står inför omfattande ombyggnadsprocesser. Regionservice är uppdragsgivare.

 

BSK och Fojab arbetar nu med projektering för Helsingborgs lasaretts östra flygel. Det är första steget i en stor omvandling av hela huvudblocket av lasarettet med sin karakteristiska kryssform. Förutom de interna funktionerna kommer även fasaderna att göras om. Arbete med ytterligare flyglar planeras, och även lågdelar ska byggas om för operation, bilddiagnostik och öppenmottagningar.

 

– Vårt framgångskoncept är att vi tillsammans har en lång erfarenhet av stora, komplexa projekt, i kombination med att vi vet hur man bygger väl fungerande arbetsplatser och skapar läkande miljöer. Det är anledningen till att Region Skåne ger oss förtroendet att utveckla framtidens vård, säger Anna Bergström, vice vd på BSK Arkitekter.