29 april 2024
fredag, 24 april 2015 16:42

Stendörren växer och ökar intjäningen

Skrivet av 
alt

Fredrik Brodin, vd Stendörren Fastigheter.

 

Nu har Sterndörren Fastigheter växt till ett fastighetsvärde om nära 2 Mdr kr. Stendörrens första börsår 2014 var historiskt kort eftersom en extra bolagsstämma den 5 november 2014 beslutade om ny verksamhetsinriktning för Header Compression Holding AB (publ) till fastighetsbolag genom förvärv och namnändring till Stendörren Fastigheter AB (publ). Stendörren B-aktie handlas på First North, Nasdaq Stockholm sedan den 6 november 2014.

 

Stendörren Fastigheter har under det första kvartalet 2015 tillträtt totalt 36 fastigheter och tomträtter, omfattande cirka 254.000 kvm uthyrbar yta och med ett samlat förvärvsvärde om 1.877 Mkr. Efter dessa tillträden omfattade bolagets fastighetsportfölj den sista mars i år totalt 67 fastigheter och tomträtter i Stockholm och Mälardalen, omfattande 0,53 miljoner kvm. Stendörren bedömer hyresvärdet till cirka 414 Mkr/år med ekonomisk vakans om 41 Mkr. Bedömd årlig driftkostnad uppgår till drygt 100 Mkr, med ett årligt driftnetto om 270 Mkr.

 

Bolaget fokuserar på en aktiv förvaltning samt förvärv av fastigheter med utvecklingspotential inom lager och lätt industri. Det kan betyda att fastigheterna har potential för hyreshöjning, viss vakans som kan fyllas, förvärv av befintliga och möjliga byggrätter, vilka kan utvecklas eller andra förhållanden som kan leda till ett förbättrat driftnetto och ett ökat fastighetsvärde.

 

Fredrik Brodin, vd Stendörren Fastigheter, säger i bolagets första årsredovisning:

– Fastigheter för lager och lätt industri växer snabbt i Stockholm och Mälardalen, eftersom servicesektor växer starkt i regionen, en sektor som är väl diversifierad och relativt okänslig för konjuktursvängningar och omvärldsfaktorer, vilket gör att fastigheterna får en hög riskjusterad avkastning. Stendörrens direktavkastning på bolagets fastighetsportfölj är cirka 7 procent. Kombinationen av en hög direktavkastning och nytecknade derivatpositioner medför att Stendörren Fastigheter har en mycket god räntetäckningsgrad som för närvarande uppgår till drygt 3 gånger. SF