6 maj 2024
måndag, 27 april 2015 15:35

DTZ: Ökat intresse för Göteborg och Malmö

Skrivet av 
alt
Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.


Aktiviteten på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige är fortsatt hög. Enligt DTZ:s senaste rapport Investment Market Update Sweden Q1 2015 blev den totala transaktionsvolymen 21,8 Mdr kr under årets första kvartal. Detta är något lägre motsvarande period ifjol, men i nivå med den genomsnittliga volymen för samma period under de senaste fem åren.

 

Även om Stockholmsmarknaden fortsatt ses som den mest intressanta visar rapporten att intresset för både Göteborgs- och Malmöregionerna har ökat anmärkningsvärt. Under det första kvartalet attraherade Västra Götalandsregionen (inklusive Göteborg) närmare 20 procent av det investerade kapitalet, medan Skåne (inklusive Malmö) stod för cirka 21 procent. Under de senaste fem åren har genomsnitt för dessa marknader legat kring 9 procent vardera.
    

Den mest populära sektorn under inledningen av året har varit retail, som svarade för 33 procent av den totala transaktionsvolymen. Till detta bidrog bland annat försäljningarna av Skärholmens Centrum och Nova Lund. Bostäder och kontor svarade för 22 respektive 17 procent av den totala transaktionsvolymen.

 

Den starka efterfrågan från investerare har även pressat ned avkastningsnivåerna i samtliga tre stora marknader under kvartalet. Detta gäller både prime- och sekundärfastigheter.

 

– Likviditeten på fastighetsmarknaden är mycket god och det finns ett brett intresse för investeringar. Man kan konstatera att det gäller både geografiskt läge och olika fastighetstyper. Förutom de vanliga fastighetstyperna ser vi ett ökande intresse för samhällsfastigheter och hotell, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.