6 maj 2024
måndag, 27 april 2015 17:31

White skapar naturrum i Örebro

Skrivet av 
alt
Före detta Oljehamnen i Örebro blir ett naturreservat.

 

alt

 Örebro kommun finansierar naturum Oset.


 

Under våren har fem arkitektteam tävlat om att få skapa naturum Oset i Örebro. Nu är det klart att det blir White Arkitekter som får förverkliga sitt förslag ”Mosaik” mitt i det natursköna reservatet som tidigare var Örebros oljehamn. Örebro kommun finansierar och bygger naturum Oset, som blir ett besökscentrum där besökaren genom utställningar, naturguidningar och evenemang får kunskap och inspiration att vilja ge sig ut i naturen.

                      

- Vi är jätteglada! Vi vill bygga vidare på den här platsens unika förutsättningar och den storskaliga landskapsrestaurering som fullständigt har förvandlat Oset-Rynningeviken. Naturum Oset är nästa pusselbit i utvecklingen och jag är övertygad om att det kommer att bli en viktig inspiratör för hur naturens värden ska återvinnas överallt i världen där vi människor har varit ovarsamma, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

                     

Nu startar ett samarbete mellan Örebro kommun, ÖrebroPorten och vinnaren White för att finslipa förslaget. Bygget beräknas starta under 2016 och stå klart redan 2017.

                     

Varumärket naturum ägs av Naturvårdsverket och det finns idag 32 naturum i Sverige.

                     

– Det är glädjande att Örebro kommun väljer att etablera ett naturum i det fina naturområdet Oset Rynningeviken. Det nya naturumet blir ett besökscentret som kompletterar kartan över landets snart 33 naturum, säger vik generaldirektör Eva Thörnelöf, Naturvårdsverket.