6 maj 2024
tisdag, 28 april 2015 14:13

Helaba finansierar när NRP köper av finska Posten

Skrivet av 
alt

Marko Tulokas, vd för finska Postens fastighetsbolag, och Knut Ekjord, partner på Ness, Risan & Partners.


Posti Group Abp har i en transaktion om 120 MEUR (1.125 Mkr) sålt en fastighetsportfölj om cirka 130.000 kvm till norska Ness, Risan & Partners (NRP). Portföljen består av tre postcentraler, ett lager och en godsterminal. Fastigheterna, som ligger i Tammerfors, Koupio, Uleåborg, Tusby (norr om Helsingfors) och Birkala (strax utanför Tammerfors) ska förvaltas av svenska Wilfast. Den tyska banken Helaba finansierar denna sale and leaseback-affär med ett lån om 79 MEUR (741 Mkr).

 

– När det gäller den nya ägaren av fastigheterna, var Posti Group söker en långsiktig investerare som kommer att fortsätta utvecklingen av fastigheterna tillsammans med Posten, tar de långsiktiga krav på vår verksamhet i beaktande. NRP skapar goda förutsättningar och ramar för framtiden genom att erbjuda greenfield investeringsmöjligheter, också. Ett bra exempel på detta är finansieringen av den framtida Pirkkala terminalen. Marknadsläget var god för att sälja fastigheterna, säger Marko Tulokas, vd för finska Postens fastighetsbolag.

 

Fastigheterna utgör 5 procent av balansräkningen i finska Posten, som beräknas göra en reavinst om drygt 30 MEUR på transaktionen. Posti Group har totalt cirka en miljon kvm lokaler och de fastigheter som säljs står för cirka 13 procent av denna lokalyta.

 

– Vi är mycket nöjda med transaktionen, hyresgästen och tillgångarna och ser fram emot en långsiktig relation med Posten. Affären passar väl in i vår investeringsprofil med en stark hyresgäst, långa hyresavtal och moderna fastigheter, säger Knut Ekjord, partner på Ness, Risan & Partners.