4 maj 2024
onsdag, 29 april 2015 19:48

HEBA utvecklar Aktiva Hus i Norra Djurgårdsstaden

Skrivet av 
alt

Lennart Karlsson, vd HEBA.

 

HEBA Fastighets AB medverkar i ett samarbete med Fortum, Ericsson, ABB och Electrolux rörande utveckling av smarta elnät i Norra Djurgårdsstaden. Avsikten är att samarbetet ska leda till energieffektiva och energiaktiva fastigheter i ett framtida elnät med Norra Djurgårdsstaden som testområde. HEBA bygger två bostadshus med sammantaget 72 lägenheter i området, hus som ska färdigställas i höst.

 

Samarbetet kallat ”Utvecklingsprojekt Aktiva Hus” omfattar bland annat smarta vitvaror som utnyttjar el-nätet när det är som fördelaktigast för hyresgästens ekonomi eller när det är som mest miljövänligt. Hyresgästerna ska själva kunna välja alternativ och följa sin el-förbrukning i kronor och kWh genom en läsplatta i respektive lägenhet.

 

HEBA kommer även att producera egen elenergi på fastigheten genom solceller på taken. Denna el ska täcka en del av elbehovet för hissar, fläktar och allmänbelysning.

 

Aktiva Hus omfattar total 150 energismarta lägenheter fördelat på tre byggherrar. Efter två år sker en utvärdering avseende de tekniska lösningarnas funktion och hur hyresgästerna upplever tekniken.

 

– Vår verksamhet har miljöfokus för att minska vår egen och våra hyresgästers miljöpåverkan. Aktiva Hus är ett bra exempel på det arbetet och genom samarbetet får vi erfarenheter som vi kan använda i vårt fortsatta bostadsbyggande, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA.