3 maj 2024
fredag, 01 maj 2015 16:25

Citycon: Stabilt första kvartal

Skrivet av 
alt

Marcel Kokkeel, CEO Citycon.

 

Under första kvartalet minskade Citycon omsättningen till 60,1 MEUR (61,3) främst till följd av avyttringar och en svagare svenska krona, vilket påverkade hyresintäkter, vilka sjönk till 39,8 MEUR (40,1).

 

Hyresintäkter ökade i jämförbart bestånd med 0,8 MEUR, eller med 2,4 procent, exklusive effekterna av den svagare svenska kronan. Tillväxten drevs särskilt av det svenska affärsområdet.

 

Resultatet, EPRA, ökade med 5,6 MEUR, eller med 26,0 procent, främst till följd av väsentligt lägre finansieringskostnader. Resultatet per aktie (EPRA, före utspädning) uppgick till 0,046  euro. (0,049).       

 

Minskningen orsakades främst av ett lägre vinstresultat tillsammans med ett större genomsnittligt antal aktier efter aktieemissionerna i juni-juli 2014. Men finansieringskostnader minskade med 4,5 MEUR eller med 32,9 procent främst på grund av en mindre skuld, en svagare svensk krona och en lägre genomsnittlig ränta.

 

I en kommentar till bokslutet säger CEO, Marcel Kokkeel:
    – Citycon har haft ett stabilt första kvartal eftersom hyresintäkterna växte med 2,4 procent i ett bestånd med fortsatt låg vakans. Den svenska portföljen uppvisade en stark utveckling, medan detaljhandelsmarknaden i Finland har fortsatt en del utmatningar. Den kortsiktiga effekten av pågående utveckling och avyttring av tillgångar utanför kärnverksamheten, påverkade den finska omsättningen. Efter förra årets omfattande refinansiering är Citycons genomsnittliga finansieringskostnad på en historiskt låg nivå. Under det första kvartalet kunde vi leverera en vinst per aktie nära fjolårets nivå, vilket vi anser vara ett bra resultat med tanke på att vi nu har en betydligt starkare balans och ett större antal aktier. För 2015 förväntar vi oss att marknadsförutsättningarna förblir utmanande i Finland, men med en stark portfölj har Citycon fortsatt fokus på effektivitetsvinster och vi bedömer att vinsten för 2015 blir i nivå med 2014.