3 maj 2024
fredag, 01 maj 2015 16:30

Malmö Live öppnade i helgen

Skrivet av 
alt

Malmö Live är en ny konsert- och kongresshall som omfattar 54.000 kvm, och som har uppförts av Skanska. Arkitekt är Schmidt Hammer Lassen. Foto: Adam Mörk

 

I helgen öppnade Malmö Live, det nya kulturella centrumet på Universitetsholmen i centrala Malmö.  Schmidt Hammer Lassen vann år 2010 i team med Skanska, Nordic Choice Hotels, Akustikon och SLA en tävling att utforma totalt 54.000 kvm konsert- och kongresshall. I förslaget finns även utvecklingen av 27.000 km bostäder med kommersiella lokaler. 

 

Malmö Live är ett öppet och expressivt hus. Byggnaden har sitt uttryck i en modern skandinavisk arkitekturtradition

 

– Vi har skalat ned byggnaden i mindre enheter som interagerar. Byggnadens klart definierade volymer är utformade efter en vald hierarki. Husets uttryck tar sin utgångspunkt i stadens skala, färg och material och vi har skapat kvalitativa och differentierade utrymmen runt huset i samverkan med omgivningen som är ett gemensamt område för skridskoåkning och fotboll, en grön park med en ny strandpromenad längs kanalen i söder och två stora trädäck som förbinder vatten och bryggor. I ett nära samarbete med Akustikon har vi skapat två ting. Dels en byggnad i världsklass, dels en konserthall som spelar tillsammans med musiken. Resultatet har blivit en sammansättning av kubiska element. Varje kub har en funktion som i vinkel och i storlek stöder akustiken. Ljuset är integrerat i väggarna, så stämningen kan ändras beroende var man befinner sig i hallen, säger Kristian Ahlmark, senior partner, Schmidt Hammer Lassen Architects.

 

Konserthuset öppnas officiellt den 26-28 augusti.