4 maj 2024
måndag, 04 maj 2015 14:54

SigtunaHem och NCC utvecklar ny stadsdel

Skrivet av 
alt

Sigtuna stadsängar blir en ny stadsdel med 900 bostäder, skola och verksamheter.


SigtunaHem och NCC boende har bildat ett gemensamt bolag för den fortsatta exploateringen av Sigtuna stadsängar norr om Sigtuna stad. Avsikten är att området ska utgöra en ny stadsdel med upp till 900 bostäder med blandade upplåtelseformer, förskola, handel och verksamheter. Tanken är att det sociala rummet ska stå i fokus med livfulla stadsstråk, torg och mötesplatser.

 

Detaljplanen som utgör första etappen inom stadsdelen möjliggör för cirka 630 nya bostäder och cirka 27.800 kvm BTA sammantaget för handel och centrumfunktion. Utöver detta inryms förskola, skola, kontor, kultur och vård. Inom detaljplanen säkerställs även natur och park för rekreation men även olika mötesplatser.

 

Till skillnad från den traditionella planprocessen har planeringen av Sigtuna stadsängar präglats av en gedigen medborgardialog via en visionsstyrd stadsplaneringsprocess. Processen har i stora drag inneburit att medborgare, föreningar och andra viktiga grupper fått delta i utvecklingen av området för att tillsammans bygga en stadsdel som kompletterar det som redan finns idag.

 

I november ifjol fick Sigtuna stadsängar motta miljöpriset Sweden Green Building Awards för årets bästa hållbara stadsdel.