4 maj 2024
måndag, 04 maj 2015 15:26

Henning Larsen vann Skanskas Göteborg City Gate

Skrivet av 
alt

Henning Larsen Architects har vunnit arkitekttävlingen för Skanskas nya höghus i Gårda i Göteborg, som kallas Göteborg City Gate.

 

Stadsbyggnadskontoret i Göteborg har tagit fram en studie över höga hus i Mölndalsåns dalgång och särskilt kring området kring Ullevimotet där ska det skapas ett mindre Manhattan med hus om cirka 30 våningar. Nu har Henning Larsen Architects vunnit arkitekttävlingen för Skanskas nya höghus i Gårda, som kallas Göteborg City Gate. Ett höghus om cirka 40.000 kvm och 30 våningar högt.

 

Juryns framhäver bland annat Henning Larsens förslag om goda kvaliteter för dagsljus och för byggnadens flexibilitet.

 

– Det har varit vår ambition att utforma en generös byggnad, som är tillgänglig och transparent på marknivå, vilket skapar mervärde till den befintliga stadsmiljön. I projektet har vi även skapat ett öppet torg som en gemensam samlingspunkt i stadsdelen. Dessutom har det varit vår vision att skapa en byggnad med funktionell mångfald, det vill säga en byggnad som innehåller en mängd olika program för olika användarintressen, som till exempel kommersiella ytor för restauranger, caféer, kultur, handel samt gym, säger Søren Øllgaard, partner och ansvarig arkitekt på Henning Larsen.

 

Tre arkitektföretag bjöds in av Skanska Fastigheter Göteborg. De tre var Henning Larsen Architects, White Arkitekter och Reflex Arkitekter. Henning Larsen vinnande designförslag kommer nu att ligga till grund för vidare planering och utveckling.

 

Projektet, som är utformat för att möta de högsta kraven för LEED, har ännu inte fått något fastslaget datum för byggstart.