3 maj 2024
lördag, 09 maj 2015 20:24

AMF köper handel i Finland för 2 Mdr

Skrivet av 
alt

Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF. 

 

AMF köper en del av en större portfölj med handelsfastigheter i Finland och Sverige och breddar därmed sin fastighetsägande geografiskt. Portföljen, som omfattar 40 fastigheter med ett totalt värde på cirka 6,1 miljarder SEK, kommer att ägas till lika delar av den finska detaljhandelskoncernen Kesko, det finska livförsäkringsbolaget Ilmarinen och pensionsbolaget AMF.

 

AMFs fastighetsinnehav består för närvarande av det helägda bolaget AMF Fastigheter, med kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen, och det hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige. AMFs ambition är att öka sitt ägande i fastigheter och har under en tid utvärderat flera möjligheter till diversifiering på andra marknader än den svenska.

 

– Förvärvet kompletterar våra befintliga fastighetsinvesteringar på ett bra sätt. Inriktningen mot livsmedel och långa hyresavtal ger stabila och förutsägbara hyresflöden. Starka partners som Ilmarinen och Kesko borgar också för ett professionellt och långsiktigt samarbete, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF. 

 

Den aktuella portföljen består av 40 handelsfastigheter huvudsakligen belägna i medelstora städer i södra Finland samt i några större svenska städer. Portföljen fördelar sig på tre köpcentrum, 29 större och medelstora dagligvarubutiker i Finland (K-citymarket och K-supermarket) och 8 fastigheter med byggvaruhandel (K-Rauta), varav sex stycken i Sverige och två i Finland. Keskogruppen med olika varumärken är den dominerande hyresgästen och svarar för nära 80 procent av det samlade hyresvärdet. Hyresavtalen löper i snitt cirka 12 år.

 

Kesko kommer att kvarstå som långsiktig delägare och såväl Ilmarinen som AMF har bedömt ett samägande i bolagsform som en mycket intressant och långsiktig investering.

 

AMFs investering motsvarar en fastighetsexponering om cirka 2 Mdr kr.

 

Tillträde sker i slutet av juni 2015. Kommersiell rådgivare till AMF har varit JLL Capital Markets. Krogerus och Hannes Snellman har varit juridiska rådgivare och Skeppsbron Skatt har svarat för skattemässig rådgivning.

 

Fastighetsportföljen inom AMF har idag ett marknadsvärde om cirka 50 Mdr kr inklusive delägarskap i bostadsbolaget Rikshem.