3 maj 2024
tisdag, 12 maj 2015 18:57

AMF Fastigheter bygger stad på taken i city

Skrivet av 
alt

Ovanpå Galleriankvarterets tak växer stadens nya mötesplats fram som en del av Urban Escape Stockholm.

 

alt

Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

 

alt

Det nya Choice-hotellet på Brunkebergstorg. Bild: White arkitekter.

 

Idag visade AMF Fastigheter Stockholms nya takmiljö Rooftop vid en lunchpresentation under bar himmel. Ovanpå Galleriankvarterets tak växer stadens nya mötesplats fram som en del av Urban Escape Stockholm. Ett tidigare grått och stängt tak omvandlas till en grön oas för kultur, hälsa, restaurang & caféliv – allt med 360-graders utsikt över Stockholms takåsar.

 

Urban Escape har totalt en projektyta som utökas från befintliga 95.000 kvm till cirka 130.000 kvm, varav 62.000 kvm för kontor, 29.000 kvm för hotell och konferens, och 38.000 kvm för handel och restaurang.

 

Det är NCC som fått i uppdrag av AMF Fastigheter att i samverkan skapa två nya Choicehotell med totalt 540 rum i befintliga fastigheter vid Gallerian i Stockholm. Ordern är värd 600 Mkr. Det är White som ritat de nya fasaderna och påbyggnaden för hotellen. Hotellen beräknas öppna under våren 2017.

 

AMF Fastigheter menar att Urban Escape Stockholm handlar om människor, om förändring och om att bygga om Galleriankvarteret till en internationell attraktionskraft.

 

Totalt räknar AMF Fastigheter att projekten för Urban Escape ska kosta 2,5- 3 Mdr kr fram till 2017/2018.

 

Rooftop är en del av AMF Fastigheters satsning att skapa ett mer attraktivt och levande Stockholm. Nu påbörjas processen att öppna upp och omvandla totalt 3.450 kvm och tre tak till ett helt nytt stadsrum med utsikt över Stockholms takåsar.

 

– Stockholm växer och det blir allt viktigare med platser där företag och människor kan mötas, fokusera och varva ner. Här tror jag att Rooftop kan erbjuda ett lugn mitt i citypulsen, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

 

Med Rooftop öppnar AMF Fastigheter upp tre tidigare stängda tak för allmänheten och ger platsen nya funktioner. Bland de verksamheter som lyfts upp på taken finns kultur, träning, välbefinnande och service. Här ryms också en utomhusterrass för de nya hotellens restaurang och bar med utsikt mot Kungliga slottet, Gamla Stan och Södermalm, säger

 

AMF Fastigheter har även märkt av ett stort intresse för odling på taken och undersöker möjligheterna till det. Nu inleds även ett samarbete med SLU Alnarp (Sveriges lantbruksuniversitet) i Vinnova-projektet ”Avstressande utemiljökvaliteter”. Syftet är att undersöka trivsel och produktivitet på arbetsplatsen genom gröna utemiljöer.

 

– Vi tror på ett Stockholm i framkant, inte minst inom hållbar utveckling. Därför undersöker vi tillsammans med SLU om tillgång till öppna, gröna ytor och natur leder till minskad stress och ökat välbefinnande, fortsätter Karolin Forsling.