29 april 2024
onsdag, 13 maj 2015 16:10

Newsec förvaltar fd Sveareal

Skrivet av 
alt
Barry Sternlicht, CEO Starwood Capital.

 

Newsec har tecknat ett förvaltningsavtal med Scius om en fastighetsportfölj bestående av ett 80-tal fastigheter, med en uthyrbar yta om drygt 800.000 kvm. Uppdraget avser det nyligen förvärvade Svearealbeståndet. Uppdraget inkluderar ekonomisk-, teknisk- samt kontraktsförvaltning. Under måndagen lämnade SveaReals vd Claes Malmkvist bolaget för gott.

 

Starwood Global Opportunity Fund X förvärvade SveaReal Fastigheter i januari 2015. I samband med affären köpte Starwood även DNB NOR Eiendomsinvest I ASA i Norge, vilket medförde att affären omfattade totalt cirka 11 miljarder norska kronor (1,49 miljarder dollar). Pangea var köprådgivare åt Starwood i affären. Scius var även rådgivare till Starwood i förvärvet av SveaReal och Scius blev även en lokal partner till Starwood.

 

Starwood Capital förvaltar med drygt 1.200 anställda, i huvudsak fastighetstillgångar, till ett värde om 42 miljarder dollar.

 

Scius som grundades 2007, är en asset manager som förvaltar kapital om cirka 1,3 miljarder euro. Före bildandet av Scius arbetade dess grundare, med bland annat Mikael Freundmann i ledningen, tillsammans på Niam AB. Teamet arbetade främst med Niam Nordic Investment Fund III som hade en total investeringsvärde om cirka 2 miljarder euro.

 

– Vi är stolta över att Scius, i rollen som asset manager, har gett oss ännu ett förtroende att förvalta fastigheter som de ansvarar för. Det visar att vi har ett attraktivt erbjudande och tillhandahåller en mycket högkvalitativ förvaltningslösning. Vi ser fram emot ett nära samarbete som ska resultera i ökat mervärde för båda parter samt för fastighetsägaren genom en aktiv och värdeskapande förvaltning, säger Mattias Johansson, vd Newsec Asset Management Sverige.

 

Avtalet täcker såväl ekonomisk- som teknisk förvaltning som kontraktsförvaltning, och kommer att sysselsätta ett 30-tal personer. Fackliga förhandlingar inleds inom kort.

 

– Vi har sedan tidigare en lång och givande relation med Newsec som erbjuder en plattform där vi tillsammans med dem kan utveckla våra fastigheter. Vidare har Newsec vid flera tillfällen visat skicklighet i att integrera och långsiktigt utveckla nya medarbetare vilket i detta fall är extra viktigt, säger Mikael Freudmann, Scius Partners AB.