27 april 2024
måndag, 18 maj 2015 17:09

2.000 nya bostäder i Norra Djurgårdsstaden

Skrivet av 
alt
Vy över Adepts förslag med en konstgjord ö i Norra Djurgårdsstaden.

 

alt

I förslaget finns även bostäder kring en ny kanal.

 

alt

Kvarteret Ropsten Plateau ska förutom bostäder även rymma kontor och hotell.

 

alt

En centralt och publikt område med bad.

 

alt

En varierad bostadsbebyggelse.

 

Stockholms stad har arrangerat en arkitekttävling om den nya bebyggelsen som kallas Kolkajen-Ropsten. Tävlingen vanns av det danska arkitektkontoret Adept med sina landskapsarkitekter Mandaworks. Kolkajen-Ropsten, om cirka 18 hektar inklusive en konstgjord ö, ska bebyggas med 2.000 bostäder och 70.000 kvm kommersiella lokaler. Det betyder att Norra Djurgårdsstaden om 236 hektar ska få totalt cirka 12.000 bostäder till år 2030.

 

Det vinnande förslaget som kallas den Kungliga Grannen, (Royal Neighbour) innehåller tre kvarter, vart och ett med sin egen arkitektoniska karaktär.

 

De tre kvarteren är Kolkajens balkong, en konstgjord halvö samt kvarteret Ropsten Plateau.

 

De nya kvarteren som ligger kring det redan existerande kvarteret Brofästet, har som syfte att upprätthålla en tydlig länk mellan väst och öst mot det gamla gasverket, som kommer att bilda en ny plats för kultur och handel.

 

Det tredje och största kvarteret i Adepts vinnande förslag är Ropsten Plateau, som förutom bostäder även ska rymma hotell, kontor och butiker kring en ny trafikplats.

 

Förslagets bostäder är från fyra våningar i flerbostadshus till en 18-våningar hög skrapa vid vattnet. Hela förslaget syftar till att locka bostadssökande inom ett brett spektrum av åldrar, livsstilar och inkomstskikt.