28 april 2024
måndag, 18 maj 2015 17:24

AMF investerar 2 Mdr i Helsingfors

Skrivet av 
alt

Martin Tufvesson, investeingsansvarig AMF Fastigheter.

 

AMF Fastigheter tar ytterligare ett steg mot ökad diversifiering genom att förvärva 50 procent av en kontorsportfölj ägd av försäkringsjätten Ilmarinen i Helsingfors. Köpet omfattar 15 fastigheter med ett totalt fastighetsvärde på cirka 4 Mdr kr. Portföljen kommer att ägas i bolagsform till lika delar av Ilmarinen och AMF. Kommersiell rådgivare till AMF i denna transaktion har varit Cavendo, medan Krogerus har varit juridiska rådgivare, EY och Skeppsbron Skatt har svarat för finansiell och skattemässig rådgivning.

 

Fastighetsaffären är ett led i AMF Fastigheters strategi att öka sitt ägande på andra marknader än den svenska. Nyligen köpte bolaget ett större antal handelsfastigheter runt om i Finland. Också i denna affär, där detaljhandelskoncernen säljer två tredjedelar av en portfölj till AMF och Ilmarinen, blir AMF:s investering cirka 2 Mdr kr.

 

I en kommentar till det senaste finländska förvärvet säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF:

– Vi bedömer att Helsingfors kommer att utvecklas positivt med fortsatt urbanisering och tillväxt. Vi ser fram emot att tillsammans med Ilmarinen bygga upp ett fristående bolag med ambitioner att växa och arbeta långsiktigt med fastighetsförvaltning, uthyrning och utveckling.

 

Rådgivaren Cavendo, som grundades i höstas av Joakim Karlsson, Martin Lindblad och Urban Ehrling, med mångårig gemensam bakgrund från Niam, ska leverera en förvaltningsplattform till AMFs och Ilmarinens gemensamma bolag. 

 

– Att få förtroende att hjälpa två så erkända institutionella investerare i en internationell affär är ett betydelsefullt genombrott för oss, säger Joakim Karlsson.

 

Fastighetsportföljen omfattar totalt 250.000 kvm uthyrbar area och Cavendo ska tillsammans med finländska konsultbolaget Mrec bistå AMF och Ilmarinen med att bygga upp en långsiktig och lokal förvaltningsorganisation för att förvalta och vidareutveckla fastigheterna. Målsättningen att successivt utöka fastighetsbeståndet.

 

Sedan tidigare består AMF:s fastighetsinnehav av det helägda dotterbolaget AMF Fastigheter, med kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen, och det med Fjärde AP-fonden hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige.