9 maj 2024
tisdag, 19 maj 2015 16:29

Bonnier bygger Atlas Garden

Skrivet av 
alt

Fastigheten Lokstallet 6 byggs om för Stockholms Läns Landsting och Bonnier AB. Bild: Sweco Architects

 

Arcona har fått i uppdrag av Bonnier Fastigheter att renovera och bygga på en kontorsfastighet i Vasastaden. Projektet genomförs i samverkan med Bonnier Fastigheter AB och har en riktkostnad på över 100 Mkr. Fastigheten Lokstallet 6, numera med konceptnamnet Atlas Garden, ligger bredvid Bonnierhuset och har under många år hyrts av Rikspolisstyrelsen för Säpos räkning. Efter Säpos utflytt årsskiftet 2013/2014 var hela fastigheten tom och i stort behov av renovering.

 

– Vi arbetar just nu intensivt med att aktivera och modernisera området kring Bonnierhuset för att göra det mer tillgängligt och attraktivt för de som arbetar och bor i närområdet. Bonnierkoncernen byggde Bonnierhuset 1949 och Bonniers konsthall 2007 och det känns roligt att nu kunna tillföra ytterligare en byggnad med högklassig arkitektur till detta område, säger Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter.

 

För att skapa en attraktiv kontorsfastighet som samtidigt gör ett avtryck i Stockholms arkitektur valde Bonnier Fastigheter att ansöka om ändrad detaljplan för att kunna göra en påbyggnad om en våning på fastigheten. Detta tillsammans med en totalrenovering med helt ny fasad bestående av 50 procent glas och 50 procent plåt samt helt nya installationer skapar en modern och attraktiv kontorsfastighet med goda kommunikationer och bra läge intill St. Eriksplan i Stockholm.

 

Fastigheten är fullt uthyrd till hyresgästerna Stockholms Läns Sjukvårdsområde som samlar en utspridd verksamhet i de nya funktionella lokalerna och Bonnier AB som kommer att flytta sitt huvudkontor till Atlas Garden. Arkitekter är Sweco Architects och uthyrningsarbetet har bedrivits med hjälp av JLL.

 

Atlas Garden kommer att BREEAM-certifieras och fokus ligger på att skapa en modern energieffektiv och klimatsmart byggnad. Till exempel så kommer hela taket att vara av sedum. En av svårigheterna för projektet är att fastigheten ligger väldigt nära spårområdet vilket gör att brand- och ljudkraven är höga samt att logistiken i byggprojektet är komplicerad. Bygget och beräknas vara klart under andra kvartalet 2016.