12 maj 2024
torsdag, 21 maj 2015 14:40

Ett ombyggt Operahus för 2 Mdr

Skrivet av 
alt
Skiss för ombyggnaden av Operans nya lokaler och scener.

 

alt

Den 19 september 1898 kunde det nuvarande operahuset, ofta kallat det oscarianska efter kung Oscar II, invigas.

 

alt

Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk. Foto: Jeanette Hägglund

 

Köpenhamn fick ett nytt operahus år 2005 och Oslo år 2008. För Stockholm har det istället handlat om att bygga om Operan vid Gustav Adolfs Torg. I december 2013 fick Statens fastighetsverk i uppdrag av regeringen att, i nära samarbete med Kungliga Operan, genomföra en förstudie om hur operabyggnaden vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm kan renoveras och byggas om.


Resultatet av förstudien visar att det är ekonomiskt och tekniskt möjligt att ge Stockholm en Ny Opera i Operan, detta inom den fastställda budgetramen om 2 Mdr kr. Bland det som prioriteras högst är en scen för barn och unga.

 

Kungliga Operan uppfördes i sin nuvarande form i slutet av 1890-talet och har på många sätt stått orörd i nästan 120 år. Idag har byggnaden ett stort renoveringsbehov och stora arbetsmiljöbrister som påverkar de 550 medarbetare som arbetar i huset.

 

För att Operan ska ges möjlighet att fungera och utvecklas är det framförallt fyra behov som i förstudiearbetet varit centrala att lösa; en ny scen för barn- och ungdomsverksamhet, förbättrad akustik för orkesterdike, scen och salong, bättre repetitionsmöjligheter för alla konstnärliga grupper samt fler publika ytor så att inte bara de som ska se en föreställning får uppleva platsen.

 

– För att Operans verksamhet ska kunna utvecklas i linje med sin vision och sina högt ställda mål krävs en rejäl uppdatering. Genom vårt arbete med förstudien vet vi nu att det, inom de ramar vi fått, är fullt möjligt att åstadkomma en modern och ändamålsenlig Opera i den befintliga operabyggnaden, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

 

För att klara uppdraget krävs, utöver en stor renovering och ombyggnad, även en tillbyggnad. Utbyggnaden, som i förstudien presenteras enbart som en volymstudie, föreslås läggas mot Kungsträdgården.

 

– För att kunna tillgodose verksamhets behov av ökad publik yta föreslår vi att de tillbyggnader som tillkom under 1960- och 70-talet, helt eller delvis ersätts med nya, arkitektoniskt väl utformade tillägg. Dessa tillägg ska vara minst lika bra som det befintliga och utformas i medveten relation till den befintliga byggnadens volym och ta stor hänsyn till det gröna stadsrummet i Kungsträdgården, säger Vanja Knocke, projektledare vid Statens Fastighetsverk.

 

Förstudiens ambition är även att bibehålla Operakällaren, en restaurangverksamhet med stark förankring i byggnaden.

 

Nu har den kompletta förstudien blivit ett beslutsunderlag som presenterades för regeringen den 20 maj av Statens fastighetsverk och Kungliga Operan.


Vid ett positivt beslut går projektet vidare med förberedelser i form av bland annat fördjupade analyser och skisser. Genomförandet beräknas starta tidigast år 2020.