10 maj 2024
torsdag, 28 maj 2015 12:35

Catena säljer Haga Norra till Fabege

Skrivet av 
alt
Bröderna Gustaf, till vänster, och Christian Hermelin, gör affär via Catena och Fabege, om Haga Norra.

 

Catena har avtalat med Fabege AB om att sälja projektfastigheterna Stora Frösunda 2 och Haglund 2:2 i Solna, ”Haga Norra”, för 1.450 Mkr. Fastigheterna, som har en tomtareal om cirka 51.000 kvm, omfattar enligt den nya detaljplanen cirka 225.000 kvm byggrätt för boende och kommersiell användning. Fastigheten är idag bebyggd med en bilanläggning för Bilia.

 

Då Fabege är en stor ägare till Catena är transaktionen att anses som en närståendetransaktion, vilket innebär att affären är villkorad av ett beslut på extra bolagsstämma i Catena. Preliminärt tillträde sker i juni 2015. Försäljningen tillför Catena ett initialt positivt resultat före skatt om cirka 100 Mkr efter transaktionskostnader.

 

– Detaljplanen för området Haga Norra är fastställd och projektet går nu in i en genomförandefas som Fabege är en bättre part att slutföra. Affären frigör knappa en miljard i likviditet som framgent kan användas för investeringar i Catenas kärnverksamhet som är logistikfastigheter, säger Gustaf Hermelin, vd Catena fastigheter i en kommentar.

 

Genom förvärvet utökas Fabeges byggrättsportfölj i nära anslutning till Arenastaden. Detaljplanen för området Haga Norra är fastställd och planering för exploatering kan påbörjas. Av den totala byggrättsvolymen utgör cirka 90.000 kvm bostäder. Resterande del avser kommersiella byggrätter som väl kompletterar Fabeges befintliga portfölj i Solna/Arenastaden.

 

– Genom förvärvet säkerställer vi tillgång till attraktiva kontorsbyggrätter i ett mycket bra kommunikationsläge. Vi ser fortsatt mycket stor potential i Fabeges kommande utveckling av Arenastaden, säger vd Christian Hermelin i en kommentar.

 

Catenas största ägare

Backahill 45,6 procent

CLS Holdings cirka 13,5 procent

Fabege cirka 10,2 procent

SFU Sverige cirka 7,2 procent

Länsförsäkringar fondförvaltning cirka 7,1 procent

 

Fabeges största ägare

Erik Paulsson med familj och via bolag cirka 15,1 procent

BlackRock cirka 5,4 procent

Länsförsäkringar fondförvaltning cirka 4,8 procent

Öresund Investment cirka 3,3 procent

SHB Fonder cirka 2,6 procent