9 maj 2024
fredag, 29 maj 2015 14:06

LaGuardia Gateway, Skanskas största kontrakt

Skrivet av 
alt
Skanskas byggstart för en ny terminal för LaGuardia Gateway i New York beräknas ske nästa år, 2016.

 

 

LaGuardia Gateway Partners, där Skanska ingår som partner, har blivit utvald som preferred bidder i projektet om att ersätta flygplatsterminalen på LaGuardia i New York. Det totala värdet av byggkontraktet är enligt beställaren, Port Authority of New York and New Jersey, omkring 3,6 miljarder dollar, cirka 30,5 Mdr kr. Skanskas andel av kapitalinvesteringen blir upp till 40 procent och andelen av byggkontraktet blir 70 procent, vilken kommer att delas lika mellan Skanska USA Building och Skanska USA Civil.

 

Enligt John Degnan, styrelseordförande för Port Authority of New York är kontraktet det största:

– Jag kan verkligen säga att detta ops-kontrakt om LaGuardia Gateway är det största, både mätt i dollar och mätt i inverkan på regionen, som myndigheten har gjort.

 

I och med att LaGuardia Gateway Partners utsetts som predferred bidder kan förhandlingar påbörjas med kunden för att slutföra hyresavtalet och påbörja processen för att nå commercial och financial close.

 

Överenskommelsen handlar om ett OPS-kontrakt som omfattar övertagande av driften av den befintliga centralbyggnaden och att bygga, finansiera, driva och underhålla en ny ersättningsterminal fram till år 2050.

 

Projektet förväntas bli finansierat av eget kapital, lån, passageraravgifter samt intäkter från detaljhandel och flygbolag. Ingen bokning eller investering kommer att redovisas före financial close, som är beräknat att ske under 2016. Byggarbetena beräknas starta direkt efter financial close. SF/LE