14 maj 2024
måndag, 01 juni 2015 11:08

Niam säljer sju köpcentrum – Agora noteras

Skrivet av 
alt

Wilner Anderson, vd för Agora (A Group of Retail Assets).


Niam har tecknat avtal om att sälja sju köpcentrum i södra Sverige till A Group Of Retail Assets. De köpcentrum som ingår i transaktionen är Centra i Västerås, Cityhuset i Eskilstuna, Telgehuset i Södertälje, Kvasten i Kalmar, Storknallen i Borås, Linnégallerian i Växjö och Gallerian i Motala. Köpare är Agora (A Group Of Retail Assets Sweden), som i samband med affären genomför en nyemission och som inom kort ska listas på First North. Vd för bolaget är Wilner Anderson, tidigare Country Manager på Steen & Ström.
 

Niam har, bland mycket annat, genomfört en fullständig ombyggnation och modernisering av Centra, uppgraderat allmänna ytor och miljöcertifierat Telgehuset, hyrt ut och byggt om delar av Linnégallerian till Centrum för vuxnas lärande och introducerat Cubus i Kvasten.

 

– Den här affären är ännu ett bevis för hur Niam skapar mervärde genom aktiv förvaltning och projektutveckling, säger Stefan Albinsson, Fund Manager på Niam.

 

Agoras fastighetsbestånd kommer den 8 juni att utgöras av 13 fastigheter med ett fastighetsvärde om 1,8 Mdr belägna på nio orter. Utöver Niam säljer M2 Asset Management AB, Klövern AB, D. Carnegie & Co, Pare Fastigheter, Profi, Sterner Stenhus Förvaltning AB samt Sörmlandsporten AB fastigheter till Agora blir ägare av stamaktier av serie B i bolaget. Därutöver har Kvalitena AB och M2 Asset Management AB genom kontant nyemission erhållit stamaktier av serie A.

 

Bland annat har D. Carnegie & Co sålt sin 60-procentiga andel av Vårberg Centrum till bolaget för 210 Mkr och fått 1.920.000 miljoner B-aktier i Agora. Vidare säljer Klövern fastigheten Vampyren 9 i Eskilstuna för 240 Mkr. Slutligen säljer Profi kv Caroli med 15.500 kvm uthyrbar yta i centrala Malmö till det nybildade Agora.