14 maj 2024
tisdag, 02 juni 2015 10:29

Sweco blir störst med bud på Grontmij

Skrivet av 
alt

Tomas Carlsson, vd och koncernchef Sweco.

 

Sweco ska lägga ett bud på samtliga stamaktier i nederländska Grontmij. Budet innebär att Sweco och Grontmij går samman och blir det ledande teknikkonsultföretaget på den europeiska marknaden för att de båda bolagen i snabbare takt kan förverkliga sina strategier. Företaget kommer att ha cirka 14.500 medarbetare och en årlig sammanlagd omsättning om cirka 1,7 miljarder euro (15,2 Mdr kr).

 

Enligt villkoren för uppköpserbjudandet kommer Grontmijs aktieägare att erhålla 1,84 euro i kontanter och 0,22195 nyemitterade B-aktier i Sweco för varje aktie. Baserat på stängningskursen för Swecos B-aktie fredagen den 29 maj 2015 om 119 kr (12,70 euro), skulle aktiedelen av erbjudandet värderas till 2,82 euro per aktie och 214 MEUR (2,06 Mdr) kr). Värdet av det sammanlagda erbjudandet för samtliga aktier uppgår till cirka 354 MEUR (3,2 Mdr kr). Erbjudandet motsvarar en premie om 21,7 procent i förhållande till Grontmijs stängningskurs fredagen den 29 maj 2015 om 3,83 euro, en premie om 22,9 procent i förhållande till Grontmijs sexmånaders volymviktade genomsnittliga börskurs om 3,79 euro.

 

Efter samgåendet kommer Grontmijs aktieägare att äga uppskattningsvis cirka 16 procent av aktierna och 9 procent av rösterna i det sammanslagna bolaget.

 

I en kommentar till uppköpserbjudandet säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef Sweco:

– Samgåendet mellan Sweco och Grontmij kommer att skapa stort värde för alla inblandade parter. Sweco har en stabil historik av kontinuerlig utveckling av verksamheten. När det gäller tillväxt har Sweco konsekvent visat sin förmåga att växa framgångsrikt genom förvärv. Nu när vårt senaste stora förvärv från 2013 är framgångsrikt integrerat är vi redo att ta nästa steg på den europeiska marknaden. Sweco och Grontmij är en idealisk kombination i den bemärkelsen att vi delar samma kompetens och engagemang gentemot våra kunder. Tillsammans med Grontmij siktar vi på att bli en erkänd branschledare i Europa. Inte bara när det gäller omsättning, utan ännu viktigare som förstahandsvalet för kunder, medarbetare och andra intressenter.

 

Michiel Jaski, vd och koncernchef Grontmij säger i en kommentar till samgåendet:

– Grontmij har gjort stora framsteg sedan år 2012 med sin ’Back-on-track’-strategi. Vi har framgångsrikt stabiliserat och med ny fokus för bolaget, och vi har nu nått ett strategiskt vägskäl. När vi tittar på Grontmijs framtid och trenderna inom vår industri, är vi övertygade om att ett samgående med Sweco är i alla våra intressenters intresse. För våra kunder understryker transaktionen Grontmijs kompetenser och stärker vår förmåga att ta oss an de mest utmanande projekten. Vårt team kommer att dra nytta av att bli del av Europas ledande ingenjörs- och konsultföretag, vilket gör att de kan erbjudas större resurser och långsiktiga möjligheter att utvecklas. För våra aktieägare är detta ett attraktivt erbjudande, samtidigt som det innebär en möjlighet att vara delaktiga i framtiden för det nya bolaget.