7 maj 2024
fredag, 05 juni 2015 15:53

Kungsleden köper handelsfastigheter för 385 Mkr

Skrivet av 
alt

Fastigheten Gefion 3 i Malmö och Översikten 6 i Jönköping.


Kungsleden förvärvar fyra handelsfastigheter i etablerade handelslägen i Jönköping och Malmö med en total uthyrningsbar area om 24 000 kvm till en köpeskilling om 385 Mkr. Säljare är Alecta och tillträde kommer att ske i juni. För Kungsledens del kompletterar förvärvet den befintliga portföljen väl och bygger vidare på det framgångsrika omstruktureringsarbete som Kungsleden genomfört sedan 2013.

 

I förvärvet ingår fastigheterna Hästvagnen 3 och Gefion 3 i Malmö samt Översikten 6 och Översikten 9 i Jönköping. Fastigheterna ligger i de väletablerade handelsområdena Svågertorp, Jägersro samt Solåsen. Samtliga byggnader håller hög teknisk kvalitet och har stabila hyresgäster såsom Rusta, Dormy och Plantagen.

 

Sedan hösten 2013 har Kungsleden avyttrat icke strategiska fastigheter och parallellt förvärvat kommersiella fastigheter i enlighet med den nya strategin till ett värde av sammanlagt nästan 14 Mdr kr. Det totala fastighetsvärdet uppgår nu till 23 Mdr kr, varav storstadsbeståndet i Stockholm, Göteborg och Malmö utgör 53 procent av portföljen.

 

Hälften av Kungsledens hela fastighetsportfölj är samlat i åtta prioriterade kluster - Kista City, Danderyd Kontor, Innerstaden Stockholm, Västberga i Stockholm, Västerås City, Finnslätten Industriområde i Västerås, Högsbo i Göteborg och Hyllie i Malmö.

 

– Efter två intensiva år står Kungsleden idag väl rustat att ta nästa steg på vår långsiktiga resa, nämligen att förverkliga strategin att aktivt förvalta, utveckla och expandera vår fastighetsportfölj. Vi ska vara en långsiktig ägare med nöjda kunder. Vi har lagt en stabil grund som vi nu ska bygga vidare på, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

Målet är att växa till 25 Mdr kr för att nå ett resultat före skatt på 1-1,2 Mdr kr år 2017. På längre sikt ska fastighetsportföljen växa till 30 Mdr kr.