7 maj 2024
måndag, 08 juni 2015 15:52

Newsec får nytt stort uppdrag av Folksam

Skrivet av 
alt
Lars Johnsson, är chef för ett växande Folksam Fastigheter.

 

Newsec har tecknat ett nytt förvaltningsavtal med Folksam om en fastighetsportfölj bestående av ett 70-tal fastigheter, med en uthyrbar area om cirka 350.000 kvm. Uppdraget avser kommersiell, administrativ och teknisk förvaltning samt drift. Därmed kommer Newsec att förvalta hela Folksams fastighetsportfölj om totalt 120 fastigheter med en total area om cirka 600.000 kvm.

 

– Vi är stolta över att Folksam ger oss ännu ett förtroende och nu låter Newsec förvalta hela deras fastighetsbestånd. Det visar åter att vi har ett attraktivt erbjudande och tillhandahåller en högkvalitativ, kostnadseffektiv och värdeskapande förvaltning, säger Anders Albrektsson, kundansvarig Newsec Asset Management AB.

 

Den aktuella portföljens cirka 70 fastigheter innehåller både lokaler och bostäder i Stockholm och Malmö. Uppdraget kommer att sysselsätta ett 30-tal medarbetare, varav två tredjedelar arbetar med beståndet sedan tidigare hos Folksam. Övergången av verksamhet och personal sker den 1 oktober.

 

– Efter en bred och omfattande upphandlingsprocess har vi valt att outsourca hela fastighetsförvaltningen till marknadens bästa förvaltare, och säkerställer därmed att hyresgästerna får fortsatt god service i trygga och hållbara fastigheter. Samtidigt bygger vi upp branschens bästa Asset Management-organisation och vässar Folksam för framtiden, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam.

 

Folksam har en expansiv strategi för sitt fastighetsinnehav, och en ambition att öka fastighetsexponeringen med 10 Mdr kr under de närmaste åren. Idag äger Folksam fastigheter värda 18 Mdr kr. Den outsourcade förvaltningen innebär en större flexibilitet och möjliggör en ökad strategiskt och finansiell fokus.

 

I ett samtal med Lars Johnsson berättar han att Folksam Fastigheter har som mål att slå index och resultatet för riskjusterad avkastning. Nu söker han totalt fem nya medarbetare till sitt nya team för asset management.

 

– Långsiktiga fastighetsinvesteringar bidrar till att bygga Folksams ekonomiska styrka för att tryggt förvalta försäkringstagarnas pengar. Med en ökad andel fastigheter i Folksams placeringsportföljer sänker vi risken utan att göra avkall på den förväntade avkastningen, säger Lars Johnsson.


I en kommentar kan sägas att det är intressant att Folksam Fastigheter nu ska bygga upp en organisation för tillgångsförvaltning av fastigheter, således ett team för asset management som ska förvalta fastighetstillgångar om närmare 30 Mdr kr under de närmaste åren. Det är en stor utväxling. Denna ökning av Folksams fastighetsportfölj kallades en ”vässad strategi” i samband med att Lars Johnsson blev utnämnd till chef för Folksam Fastigheter i december 2014. Han ersatte lite överraskande Torbjörn Wiberg som chef för Folksam Fastigheter då Johnsson tillträdde sin tjänst i mars i år.