7 maj 2024
måndag, 08 juni 2015 16:07

Pandox noteras den 18 juni

Skrivet av 
alt
I samband med noteringen blir vd Anders Nissen en icke obetydlig aktieägare.

 

Strax före midsommar, den 18 juni, cirka tolv år efter att norska Eiendomsspar AS och Sundt AS (numera Helene Sundt AS och CGS Holding AS) köpte ut hotellfastighetsbolaget Pandox från börsen, ska Pandox vara tillbaka som noterat bolag. På ett pressmöte igår informerade Pandox om sina planer där bolagets huvudägare säljer 40 procent av aktierna i bolaget och priset per aktie hamnar i intervallet 100-110 kr per B-aktie, vilket värderar Pandox till cirka 16 Mdr kr. ABG Sundal Collier är Global Coordinator och Joint Bookrunner i Erbjudandet, Handelsbanken Capital Markets och Morgan Stanley är Joint Coordinators och Bookrunners och Carnegie, DnB Markets och SEB är Co-lead Managers.

 

Anledningen till försäljningen är att ägarna – till följd av Pandox tillväxt sedan 2004 – vill minska andelen av Pandox i sina investeringsportföljer. Samtidigt ser ägarna och styrelsen en börsnotering som ett logiskt och viktigt steg för bolagets fortsatta utveckling och tillväxt. Ett proffsigt bolag blir ännu mera proffsigt sa vd Anders Nissen under dagens IR-möte. Klart är att AMF och Robur Fonder har åtagit sig att köpa 7 procent av de aktier som ingår i erbjudandet.

 

Pandox har en väl beprövad affärsmodell som inneburit en årlig avkastning på eget kapital om cirka 18 procent. Bolaget har tack vare ett aktivt ägande åren klarat sig genom tre lågkonjunkturer och i samband med dessa lyckats göra förvärv och bli ännu starkare.

 

– Vi kommer att fortsätta att bygga vidare på vår plattform som ett ledande hotellfastighetsbolag i norra Europa. Vår fokuserade affärsmodell, historik och välinvesterade portfölj av stora hotellfastigheter i strategiska lägen gör oss välpositionerade för att utnyttja både den underliggande tillväxten på marknaden samt den organiska tillväxten från renoveringar och ompositioneringar av våra hotellfastigheter. Vi ser fram emot att komma tillbaka till aktiemarknaden och välkomnar nya aktieägare, säger Anders Nissen.

 

Den 31 mars bestod Pandox portfölj av 104 hotell med 22.000 hotellrum i Norden, Belgien, Österrike och Kanada. Fastigheterna är till övervägande del fullservicehotell i övre mellanpris- till högprissegmentet med ett beräknat marknadsvärde om 27 Mdr kr.

 

Verksamheten är organiserad i två segment, dels fastighetsförvaltning som omfattar 89 fastigheter där Pandox har långa kontrakt med hotelloperatörer, dels – vilket enligt  Anders Nissen är en viktig kompetens för bolaget – en egen operatörsverksamhet som omfattar 15 rörelsefastigheter där Pandox både äger fastigheterna och driver hotellverksamheten. Nyligen tog Pandox exempelvis över driften av Mr. Chip i Kista, och vid kommande årsskifte ska bolaget ta över driften av Quality Hotel & Resort Fagernes i Norge. LE