8 maj 2024
måndag, 08 juni 2015 16:29

Nya Arkitekturskolan premiärvisades

Skrivet av 
alt
Arkitekturskolan vid KTH campus i Stockholm är inflyttningsklar i augusti.

 

alt

Visningen hölls av Anna Haara, projektsamordnare på Akademiska Hus, och Karin Ahlzén, fastighetsutvecklare på Akademiska Hus. Även arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård fanns på plats.

 

Idag premiärvisades den nya Arkitekturskolan på KTH Campus. Den spännande byggnaden är nu klar i augusti för höstterminen 2015, vilket gör det möjligt för KTH:s arkitektstudenter att för första gången få en hemvist inne på campus.

 

Arkitekturskolan i samverkan med den nya entrén ska bidra starkt till KTH Campus och till universitetshuvudstaden och kunskapsregionen Stockholms utveckling.

 

Arkitektstudenterna i Stockholm har, trots att arkitekturskolan tillhör KTH, haft sin verksamhet utanför campus sedan 1970. Nu, 45 år senare, flyttar de till ett nybyggt hus med en egen identitet, centralt placerat på KTH Campus vilket öppnar för än starkare samverkan med övriga delar av KTH.

 

Nya Arkitekturskolan är en djärv byggnad som sticker ut i den klassiska tegelmiljön och som bildar en ny silhuett i Stockholm. Här får framtidens arkitekter en stimulerande och kreativ miljö.

 

Akademiska Hus har investerat drygt 400 Mkr i det nya ovala fyravåningshuset som har en totalyta på cirka 8.800 kvm och som är ritat av Tham & Videgård Arkitekter.

Fasaden är av rostrött corténstål, vilket kan ses som en omtolkning av de äldre husens röda tegelarkitektur, något som har blivit KTH Campus signum. Den nya Arkitekturskolan innehåller ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasalar.

 

I mitten av byggnaden finns en öppen hall som ska fungera som både en samlingspunkt och ett utställningsrum för arkitekturstudenterna.

 

Ritsalarna är utformade som öppna plan med 360 graders utsikt och möjlighet till indelning i mindre rumsformationer. Högst upp avslutas byggnaden med en takvåning med takterrasser med utsikt över KTH Campus och stenstaden i söder.

 

Det var vid årsskiftet 2006-2007 som Akademiska Hus tillsammans med KTH och i samarbete med Sveriges arkitekter gick ut med en öppen inbjudan till att delta i ett parallellt uppdrag kring utformning av en Arkitekturskola och ny entréplats till KTH.

 

Bland de intresseanmälningar som kom in valdes fyra kontor ut för att genomföra ett parallellt uppdrag. Urvalet följde ett antal uppsatta kriterier kring förmåga och erfarenhet och med sikte på att i det parallella uppdragen ha minst ett ungt och ett internationellt kontor.

 

De kontor som valdes ut var: Tham & Videgård Hansson Arkitekter, TEAM: POM PetrénMerom Arkitekter, Scheiwiller Svensson Arkitektkontor, Vesa Honkonen Architects och IMEK VVS Rådgivande Ingenjörer, Wingårdh arkitektkontor samt Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa /SANAA architects.

 

Det blev Tham & Videgård Arkitekter som valdes ut för att gestalta den nya Arkitekturskolan.