9 maj 2024
tisdag, 09 juni 2015 15:36

Galären bygger trygghetsboende i Bergviken, Luleå

Skrivet av 
alt
Galären bygger trygghetsboende om 100 lägenheter i Bergviken i Luleå. Bild: Tirsén & Aili


 

Luleå kommun har under våren bjudit in aktörer att lämna in intresseanmälan för att bygga och driva trygghetsboende inom stadsdelen Bergviken i Luleå. Fastigheten som ska bebyggas är Daggkåpan 2 som ligger intill Bergvikens vård och omsorgsboende. Galären gick vinnande ur detta med ett spännande förslag ritat av Tirsén & Aili.

 

Trygghetsboendet kommer att bestå av fyra byggnader med cirka 100 lägenheter, som omfamnar en stor inglasad vinterträdgård. Gestaltningen kommer att ta upp delar av den arkitektoniskt spännande skolan som stod på platsen tidigare. Trygghetsboendet byggs även för att klara miljöbyggnad i nivå silver som miljöcertifiering.

 

– Jag är övertygad om att kvaliteterna med vinterträdgården, närheten till staden, tillgång till restaurang och en livsmedelsbutik i kvarteret kommer att göra detta trygghetsboende väldigt attraktivt. Vi ska också att genom en brukarinflytandeprocess fråga våra blivande hyresgäster vilka lägenhetsstorlekar man efterfrågar, säger Gunnar Tåhlin, vd Galären.

 

På platsen finns idag ett tillfälligt studentboende som kom till efter branden på Klintbacken. Galären och kommunen utreder nu tillsammans möjligheterna för att inrymma ett nytt studentboende i området.