10 maj 2024
tisdag, 09 juni 2015 16:34

Rekordbilliga bolån i Storbritannien

Skrivet av 
alt

Mark Carney, Governor of the Bank of England.

 

Enligt en rapport från Bank of England har bolåneräntorna fallit till sina lägsta nivåer någonsin sedan mätningar påbörjades år 1995. Det genomsnittliga marknadspriset för ett fast 2-årigt lån till en belåningsgrad om 75 procent av värdet på bostaden sjönk till 1,9 procent, medan ett rörligt 2-årigt bolån har sjunkit till en bottennotering om 1,56 procent.

 

De låga nivåerna speglar förväntningar om att Bank of England kommer att hålla sin styrränta nära sin historiskt låga nivå om 0,5 procent långt in på år 2016.

 

De låga bolåneräntorna tilltalar Bank of England, eftersom det tyder på att konkurrensen mellan långivare är stor, vilket stimulerar den brittiska ekonomin.

 

Även för låntagare som behöver låna till 90 procent av värdet på sin bostadsfastighet har fått en något lägre genomsnittlig fast ränta om 3,52 procent för ett 2-årigt lån.

 

Men de hushåll som behöver låna 95 procent av värdet på sin bostadsfastighet debiteras för ett fast 2-årigt lån en ränta om 4,57 procent, vilket inte är en rekordlåg nivå. Orsaken till denna högre nivå är den hårda differentieringen av låntagare, tyngre regleringar och varningar från Bank of England att inte öka utlåningen till hushåll med hög belåning av sin bostad.

 

Enligt Bank of England ökade de totala bolånen under första kvartalet i år med 0,1 procent till totalt 1,26 biljoner pund, 16,6 biljoner kronor. SF