10 maj 2024
onsdag, 10 juni 2015 17:53

BIG ritar 2 World Trade Center

Skrivet av 
alt
BIG:s finalförslag vann uppdraget att rita 2 World Trade Center i New York. Bild: BIG, Bjarke Ingels Group.

 

Den danske arkitekten Bjarke Ingels har med sitt arkitektföretag BIG, Bjarke Ingels Group, vunnit sitt största designuppdrag någonsin. Det är nu klart att Rupert Murdochs mediejättar News Corp och 21st Century Fox, ska flytta till 2 World Trade Center i New York, en skrapa i 80 våningar som ska ersätta den ena tornbyggnaden i Twin Towers, som totalförstördes i terroristattackerna den 11 september 2001.

News Corp och 21st Century Fox undertecknade under tisdagen en detaljerad avsiktsförklaring (LOI) med fastighetsutvecklaren Larry Silverstein om att uppföra 2 World Trade Center, cirka 370 meter högt, med ett färdigställande år 2020.

 

I ett pressmeddelande sägs att det nya huvudkontoret ska ge 21st Century Fox och News Corp en rad effektivitetsvinster samt en flexibilitet för framtida tillväxt, samtidigt som det bidrar till att Nedre Manhattan blir en dynamisk och ny knutpunkt för media.

 

News Corp och 21st Century Fox har tillsammans med fastighetsutvecklaren Larry Silversten valt arkitekten Bjarke Ingels att utforma tornet med sina specifika behov av studios samt nyhetsredaktioner med många öppna planlösningar.

 

Det betyder att det tidigare designförslaget av Norman Foster om ett 2 World Trade Center för finansföretag inte länge är aktuellt. Byggnationen av 2 World Trade Center startade redan under sommaren 2010 men har tillfälligt avbrutits, detta torn skulle ursprungligen ha stått klart 2015, men på grund av svårigheten att få ankarhyresgäster till tornet om 88 våningar har byggnationen stått stilla sedan 2012.


Mäklare i den stora affären om 2 World Trade Center har varit Mary Ann Tighe, Tim Dempsey och Ken Rapp från CBRE som representerat News Corp och Fox, medan Stephen B. Siegel och Ken Myerson, även de från CBRE har representerat Silverstein.

 

1 World Trade Center invigdes i november år 2014 som den högsta byggnaden i USA med 1.776 fot (541 m), en höjd som representerar år 1776 då USA:s självständighetsförklariung undertecknades. Detta torn, som ritades av Daniel Liebeskind, har förlaget Condé Nast som ankarhyresgäst. SF