10 maj 2024
torsdag, 11 juni 2015 15:47

Bostadsbyggandet ökar starkt i Stockholms län

Skrivet av 
alt
Chris Heister, landshövding i Stockholms län.

 

Under de två senaste åren har bostadsbyggandet ökat starkt i Stockholms län. Ungefär en tredjedel av bostadsbyggandet sker i Stockholms stad, jämfört med hälften för ett par år sedan. Enligt SCB påbörjades drygt 13.200 bostäder i länet 2014, vilket är 1.000 fler än 2013. Därutöver tillkom 1.700 bostäder genom ombyggnationer av lokaler och vindar, vilket innebär att det preliminärt påbörjades 14.900 bostäder i Stockholms län under år 2014. Nu har Länsstyrelsen i Stockholm publicerat rapporten: Bostadsmarknaden i Stockholms län. I rapporten bedöms att det regionala behovet är att det produceras 16.000 bostäder per år.

 

Nu förväntas bostadsbyggandet öka i Stockholm, enligt Boverkets Bostadsmarknadsenkät, till 20.500 påbörjade bostäder i länet under 2016, exklusive 600 bostäder som påbörjas i ombyggnationer. Både i år och nästa år bedömer de 26 kommunerna i Stockholms län att byggandet av hyresrätter förväntas öka och de ska svara för över 40 procent av de bostäderna som kan komma att påbörjas. Men Länsstyrelsen påpekar att dess erfarenhet är att kommunerna brukar överskatta påbörjande nya bostäder med omkring 20-30 procent, vilket skulle innebära att cirka 16.000 bostäder i nyproduktion kommer att påbörjas i år och under nästa år.

 

Stockholm växer som huvudstadsregion och tillväxtmotor. Nyligen kom nyheten att hälften av nya jobb i Sverige skapas i Stockholms län, en region med 2,2 miljoner invånare och 1,1 miljon anställda. Idag kommer cirka 100 nya invånare till Stockholms län varje dag. Det betyder att länet växer med 30.000 till 40.000 invånare varje år och till drygt 2,6 miljoner invånare år 2030.

 

– Det byggs väldigt mycket i hela länet. Extra glädjande är att andelen studentbostäder och hyresrätter förväntas öka markant. Enligt kommunernas bedömningar kan närmare hälften av de bostäder som planeras påbörjas detta år och nästa vara hyresrätter och studentbostäder. 3.300 studentbostäder kan komma att påbörjas under 2015–2016, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det innebär ett välbehövligt tillskott till de dryga 13.000 studentbostäder som finns i länet i dag, säger landshövding Chris Heister.

Hon fortsätter:
– Behovet av studentbostäder har funnits på agendan under lång tid. Därför är det väldigt positivt att det nu byggs och planeras för flera tusen nya studentbostäder. Det kommer att göra stor skillnad för blivande studenter som nu funderar på att utbilda sig i vårt län.

 

Dagens goda konjunkturläge påverkar bostadsbyggandet i positiv riktning. Samtidigt har länets befolkning ökat med närmare 180.000 invånare under de senaste fem åren, och den kraftiga ökningen förväntas fortsätta. En konsekvens av detta är fortsatt bostadsbrist, alla kommuner i länet uppger att de har underskott på bostäder, vilket i kombination med stigande bostadspriser gör att allt fler hushåll får svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Förutom att det hämmar människors möjligheter att få en bostad eller flytta så påverkar det också företagens tillväxtmöjligheter. Men det faktum att andelen hyresrätter i nyproduktionen nu förväntas öka gör ändå att fler hushåll får möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Chris Heister.

– Det finns också en viss risk att brist på byggarbetskraft och planhandläggare kan bli en flaskhals, eller åtminstone fördyrande faktor, när det gäller bostadsbyggandet, påpekar Chris Heister.

Av de bostäder som förväntas påbörjas i år planeras över två tredjedelar i andra kommuner än Stockholms stad. Stockholms stad har tidigare svarat för hälften av de bostäder som byggts i länet, och planering av nya bostäder är alltså jämnare fördelad i länet än tidigare.

– Det visar att kommunernas ambitioner har stigit rejält och att hela länet växer, framhåller landshövding Chris Heister.