10 maj 2024
fredag, 12 juni 2015 12:12

Atrium Ljungberg köper för 900 Mkr i Göteborg

Skrivet av 
alt

Det tidigare varvsområdet Lindholmen i Göteborg är numera en stadsdel med  arbets- och studieplatser för cirka 20.000 personer.

 

alt

Atrium Ljungberg köper fastigheterna Tornen, Citadellet och M2.

 


Atrium Ljungberg tar med ett förvärv om 900 Mkr ett bestämt kliv in på Göteborgsmarknaden. Bolaget har tecknat avtal med kommunägda Älvstranden Utveckling om ett fastighetspaket bestående av tre kontorsfastigheter i den expansiva stadsdelen Lindholmen på Hisingen. Atrium Ljungbergs ambition är att fortsätta växa i Göteborg.
    

De fastigheter som ingår i förvärvet är Lundbyvassen 4:7, Lundbyvassen 4:8 och Lundbyvassen 4:13 (även kallade Citadellet, Tornen och M2). Förvärvet är villkorat av att fastighetsregleringen av M2 vinner laga kraft samt att Göteborgs kommunfullmäktige godkänner överlåtelsen. Tillträde sker preliminärt den 30 september.

 

Fastigheterna omfattar totalt cirka 35.000 kvm uthyrningsbara area och ett garage med cirka 400 p-platser. Uthyrningsgraden är 85 procent och bland tjugofemtalet befintliga hyresgäster finns företag som Älvstranden Utveckling, Volvo, IBM, Valmet, Sykes och Esab. Byggnaderna innehåller företrädesvis moderna och flexibla kontorslokaler med spännande detaljer och unika kvalitéer från tiden då Lindholmen dominerades av varvindustrin.

 

– Göteborg är en intressant marknad med stor potential. Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners. Förvärvet i Lindholmen är strategiskt viktigt för oss och nu har vi skapat en plattform för vidare expansion i Göteborg, säger Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.
    

Älvstrandens vd, Lena Andersson, betonar också vikten av Atrium Ljungbergs helhetssyn och utvecklingsambitioner:
– Speciellt roligt är det att Atrium Ljungberg har valt att investera i en så vital del av Göteborgsmarknaden som Lindholmen. De är mycket skickliga fastighetsutvecklare och kommer att bidra till att Lindholmen får rätt förutsättningar att utvecklas till ett område som når upp till Vision Älvstadens höga ställda ambitioner, säger hon.

 

I Lindholmen finns idag bland annat Lindholmen Science park och Chalmers, 350 företag med inriktning mot fordonsindustri, ICT, media och teknik samt ett trettiotal restauranger. Stadsdelen är arbets- och studieplats för cirka 20.000 personer och under året utbyggnaden av Lindholmshamnen påbörjats – ett utvecklingsprojekt som ska komplettera bebyggelsen i området med cirka 450 lägenheter, en förskola och ytterligare verksamhetslokaler. Dessutom pågår detaljplanearbetet för Karlavagnsplatsen som bland annat kommer att innehålla Göteborgs första riktiga skyskrapa.

 

– Vi kommer att etablera ett kontor med en lokal organisation som kan arbeta nära hyresgästerna och finna framtida utvecklingsmöjligheter. I vårt arbete att lära känna och förstå Göteborgsmarknaden har vi fått professionellt stöd från kommunen och Business Region Göteborg. Vi har arbetat fram ett ömsesidigt förtroende som jag hoppas ska fortsätta växa, säger Micael Averborg, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg.
  

Annelie Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg välkomnar att en ny långsiktig fastighetsaktör etablerar sig i staden.
– Det är bra för Göteborg och visar att vi är mycket attraktiva för investerare. När stadens utveckling nu intensifieras med Älvstaden och vi bygger ihop staden över älven och ökar bostadsbyggandet så kommer möjligheterna att investera i Göteborg bli ännu bättre, säger hon.