18 maj 2024
måndag, 15 juni 2015 18:46

Colliers: Medieföretag hyr alltmer

Skrivet av 
alt

Spelutvecklarna Avalanche Studios och Paradox Interactive är exempel på så kallade TMT-företag som tecknade hyresavtal i fjol. Dessa företag hyr tillsammans närmare 6.000 kvm i Vasakronans nyrustade fastighet Nattugglan på Västgötagatan, Södermalm.


TMT-sektorn (teknologi, media och telekom) var den mest aktiva branschen av Västeuropas åtta viktigaste kontorsmarknader och stod för 22 procent av det totala kontorsutnyttjandet under 2014 enligt en färsk rapport från Colliers.
    

TMT var den sektor som upptog mest kontorsyta med 954.000 kvm under fjolåret. Det var en ökning med 8 procent jämfört med 2013 och överträffade finans- och affärssektorerna i städer som London, Dublin, Amsterdam samt Tysklands sex stora städer (Berlin, München, Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf och Stuttgart).

 

– TMT-sektorn expanderar snabbt i hela Europa med en betydande anställningstillväxt vilket i sin tur påverkar kontors-, industri- och logistikfastighetsbranschen. Den här sektorn skiljer sig från andra genom att den ofta behöver kontorsutrymmen som är anpassade efter specifika krav, i synnerhet flexibla ytor och hyresvillkor som kan anpassas efter tillväxt eller åtstramningar med kort varsel, säger Bruno Berretta, Senior Research Analyst på Colliers International EMEA.
    

Efter de senaste kommersiella framgångarna med exempelvis Mojangs Minecraft och Rovios Angry Birds, har de skandinaviska länderna med Sverige och Finland i spetsen fått rykte om sig att vara produktiva spelutvecklarländer. Därför är det kanske inte så förvånande att e-gamingföretagen var bland de mest aktiva tekniska aktörerna på Stockholms uthyrningsmarknad förra året. Trots hård konkurrens om passande lokaler ser de ekonomiska utsikterna för Stockholmsregionen positiva ut och TMT-sektorns efterfrågan på marknaden fortsätter.