3 maj 2024
torsdag, 18 juni 2015 10:51

Citycon säljer campus för 520 Mkr

Skrivet av 
alt

Citycon utvecklar nya lokaler i centrala Björneborg, Finland, för yrkeshögskolan SAMK.


Citycon har ingått ett avtal om att sälja ett campus under uppförande till Hemsö. Affären gäller Satakunta yrkeshögskola (SAMK) i finska Björneborg (Pori), med bästa kommunikationsläge vid järnvägsstationen. Försäljningspriset är cirka 57 MEUR (520 Mkr), vilket återspeglar en premie av senaste beräknade verkligt värde (inklusive återstående byggkostnaderna) på över 10 procent. Leimdörfer har varit Citycons rådgivare i affären.

 

Citycon är ensam ägare och utvecklare av projektet och ägandet av fastigheten kommer att överföras till Hemsö när bygget är klart och anläggningen har levererats till SAMK – något som beräknas ske i maj 2017. Fastigheten omfattar 23.000 kvm uthyrningsbar yta, varav SAMK ska hyra 19.200 kvm på ett 20-årigt hyresavtal. Övriga ytor är också uthyrda, bland en yta för dagligvaruhandel som hyrs av Kesko.

 

– Denna utveckling kommer att ändra den nuvarande användningen av stationsplatsen och torget i Björneborg från en handelsfastighet med stora vakanser till en fullt uthyrd fastighet innehållande utbildningslokaler. Således är det långsiktiga ägandet av fastigheten inte inom ramen för Citycons kärnstrategi. Hemsö, å andra sidan, har specialiserat sig på att äga och förvalta fastigheter av denna typ. Efter värdeskapande för våra aktieägare, vi är glada att sälja fastigheten till en sådan långsiktig ägare, säger Nils Styf, CIO Citycon.

 

Hemsö äger sedan tidigare 17 fastigheter i Finland och kommer genom detta förvärv att fördubbla kvadratmeterytan utbildningsfastigheter i landet.
 

– Förvärvet är utan tvekan en viktig del i Hemsös fortsatta expansion i Finland säger Per Berggren, vd Hemsö.