19 maj 2024
tisdag, 23 juni 2015 14:24

Genestas nya fond köper i centrala Helsingfors

Skrivet av 
alt

Antinkatu 1, som omfattar 11.200 kvm, har bra läge i city av Helsingfors. Fastigheten uppfördes 1952. Arkitekt: Antero Pernå.

 

Genestas nya fond, Genesta Nordic Real Estate Fund II (GNRE Fund II) har förvärvat kontorsfastigheterna Antinkatu 1 och Bulevardi 21 i centrala Helsingfors. Säljare är Senatfastigheter och den totala köpesumman uppgår till 36,3 MEUR, cirka 339 Mkr.

 

Antinkatu 1 omfattar 11.200 kvm uthyrningsbar kontorsyta och är belägen i Kamppi-distriktet, endast 100 meter från Kamppis shoppinggalleria och tunnelbanestation. Byggnaden uppfördes 1952 med syfte att inhysa ett statligt tryckeri, och har sedan dess byggts om till kontorsfastighet. Bland hyresgästerna finns bland annat det finska Riksrevisionsverket samt Arbets- och näringsministeriets TE-Tjänster.

 

Bulevardi 21 erbjuder 10.100 kvmuthyrningsbar yta på en av Helsingfors mest välkända och attraktiva gator, omgiven av kaféer och restauranger. Fastigheten byggdes 1961 som kontorsfastighet för den finska staten. Bland annat har magistraten än i dag flera våningsplan i fastigheten.

 

– De båda fastigheterna passar perfekt in i investeringsstrategin för Genestas nya fond. De har utmärkta lägen och erbjuder intressanta renoverings- och uthyrningsmöjligheter, kommenterar Genestas vd David Neil.

 

Även Senatfastigheters vd Jari Sarjo är nöjd med affären Han säger:

– Avyttringen stärker den finska regeringens fastighets- och lokalstrategi. Målsättningen med den är att frigöra tillgångar som är uppbundna i fastigheter på värdefulla innerstadsadresser, och istället allokera dessa tillgångar till regeringens kärnverksamheter”, säger han.

 

Enligt finsk lag kräver affären ett godkännande av den finska riksdagen. Detta väntas ske i slutet av 2015.

 

Förvärvet överensstämmer med GNRE Fund II:s övergripande investeringsstrategi – att erbjuda institutionella investerare exponering mot kontorsfastighetsinvesteringar i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Fonden investerar även i butiks- och logistikfastigheter kring de nordiska storstadsregionerna.

 

Affären är den första som sker på uppdrag av GNRE Fund II. Fonden avslutade alldeles nyligen sin första investeringsrunda där man säkrade kapital om 152 miljoner euro från fyra institutionella investerare. Målsättningen är att ta in totalt 350-400 miljoner euro i kapital.