18 maj 2024
onsdag, 24 juni 2015 16:38

DTZ: Hett på fastighetsmarknaden

Skrivet av 
alt
Karin Witalis, Head of Research, och Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.


Fastigheter är attraktiva investeringsobjekt och många marknader är heta, vissa har risk för överhettning. Det konstateras i undersökningen Money into Property som nu publiceras av DTZ för 41:a gången. Investeringsnivåerna är nu åter i nivå med de vi hade innan finanskrisen. Den totala investerade fastighetsvolymen (invested stock) i världen uppgick till rekordhöga 13.600 miljarder US-dollar eller cirka 112.200 Mdr kr förra året. Detta motsvarade en ökning med 5 procent jämfört föregående år (2013) och hela 19 procent mer än 2008, som var rekordåret före finanskrisen.
    

Den investerade fastighetsvolymen definieras som kommersiella fastigheter som ägs av investerare. Volymen ökar när egenanvändare säljer sina fastigheter till investerare, när nya fastigheter byggs och hamnar i investerarnas ägo samt när fastighetsvärdena i investerarnas portföljer stiger. För Sveriges del uppgick den investerade fastighetsvolymen till 1.182 Mdr kr år 2014, vilket innebär en ökning med 10 procent jämfört med föregående år. Sverige har haft en starkare tillväxt i investerad fastighetsvolym jämfört med Europa som helhet, där tillväxten var 4 procent i årstakt.

 

– Den svenska fastighetsmarknaden har varit lägre belånad och haft en högre grad av institutionellt ägande jämfört med många andra europeiska marknader. Den svenska marknaden har därför varit stabilare och kunnat återhämta sig snabbare, jämfört med övriga Europa, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.
    

Investeringsboomen i Sverige och världen förklaras av ett stort antal kapitalstarka investerare som söker avkastning i ett extremt lågt ränteläge. Inflödet av kapital har resulterat i sjunkande avkastningskrav på både högkvalitativa och sekundära fastigheter.
    

– Avkastningskraven för prime-fastigheter är på flera håll tillbaka där de var innan finanskrisen, och för Sveriges del är de faktiskt lägre idag. De låga avkastningskraven kan motiveras mot bakgrund av extremt låga räntor. Men för att inte vågen av kapital som söker fastighetsexponering ska resultera i en överhettning på marknaden är det viktigt att prissättningen inte frånkopplas från fundamenta på hyresmarknaden, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.