6 maj 2024
torsdag, 02 juli 2015 14:55

Newsec: Stor potential i detaljplaner

Skrivet av 
alt

Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Advisory, Newsec Sweden.

 

En tydlig trend på den svenska fastighetsmarknaden är enligt Newsec att skapa fastighetsvärde med egna projekt i takt med att direktavkastningskraven pressas ned. Enligt Newsec var den svenska transaktionsvolymen under första halvåret 2015 i linje med samma period rekordåret 2014. Affärer om drygt 59 miljarder kronor har genomförts, jämfört med 61 miljarder under första halvåret 2014. Antal transaktioner över 100 miljoner uppgick till 150 stycken, vilket är en rekordnotering historiskt sett. Föregående år uppgick motsvarande antal till 130 transaktioner.

 

– Främsta drivkraft för en allt större andel av fastighetsinvesterarna är utvecklingspotential i form av byggrätter eller detaljplaneändring. Att skapa fastighetsvärde genom egna projekt har blivit mer attraktivt i takt med att direktavkastningskraven pressats nedåt under de senaste åren, säger Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Advisory, Newsec Sweden.

Två större affärer av detta slag som nyligen kommunicerats är dels Rikshem och Ikanos förvärv av Teliafastigheten i Farsta där bolagen avser att utveckla bostäder. Dels Fabeges förvärv av den stora Bilia-anläggningen i Solna där den nya detaljplanen tillåter cirka 225.000 kvm byggrätter för boende och kommersiell användning.