5 maj 2024
fredag, 03 juli 2015 14:49

Dades ska växa med nya storägare

Skrivet av 
alt

Boris Nørgaard Kjeldsen, vd för Dades, med representanter för de nya ägarna i bolaget Bjarne Graven, CFO Nordisk A/S, och Robert Neumann, CIO på TryghedsGruppen.

 

Dades, ett av Danmarks största fastighetsbolag med kontor och köpcentrum för 16,9 miljarder danska kronor (21,5 Mdr kr) i portföljen, får två nya större aktieägare i form av Novo A/S och TryghedsGruppen. Tillsamans köper de 49,2 procent av bolaget, och i samband med ägarförändringen har Novo (som bland annat är storägare i läkemedelsföretaget Novo Nordisk) och TryghedsGruppen (huvudägare i försäkringsbolaget Tryg) även förbundit sig att tillskjuta ytterligare totalt cirka 1,7 miljarder danska kronor (2,1 Mdr kr) för nyinvesteringar.

 

– Ägarskiftet och kapitaltillskottet kommer att stärka våra två kärnområden – kommersiella fastigheter och köpcentrum – samt göra det möjligt att fastställa bostadsfastigheter som ett tredje segment, säger Boris Nørgaard Kjeldsen, vd för Dades.

 

Säljarna i affären är Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Nykredit, Forsikringsselskabet Alm. Brand Liv & Pension A/S, Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører, Danske Bank, Juristernes- og Økonomernes Pensionskasse och Bevica Fonden. Rådgivare till dessa åtta säljare har varit Leimdörfer.

 

Efter transaktionen är Aase och Ejnar Danielsen Foundation fortsatt den största aktieägaren med 47,3 procent, följd av Novo med 37,0 procent och TryghedsGruppen med 12,2 procent samt BRFkredit och koncernchef Boris Nørgaard Kjeldsen med minoritetsinnehav.

 

Dades grundades 1937 och bolagts fastighetsbestånd är för närvarande jämnt fördelat mellan kommersiella fastigheter främst i Köpenhamn och köpcentrum runt om i Danmark. Dades äger även förvaltningsbolaget DATEA med 400 anställda och en årlig omsättning om cirka 300 MDKR.