4 maj 2024
onsdag, 08 juli 2015 18:17

Ny bro, klar vid E4 Rotebro

Skrivet av 
alt

Korsningen mellan E4 och järnvägen vid Rotebro är en av Sveriges mest trafikerade punkter. Varje dag passerar 95.000 fordon över och under broarna, varav 600 tåg på järnvägen under broarna.

 

Trafikverket har tillsammans med NCC bytt ut två broar på E4:an norr om Stockholm vid Rotebro. Det som har varit unikt för projektet är en ny teknik som har minskat tid och kostnad vid bytet av broarna. NCC har byggt en bro permanent i ett temporärt läge som sedan har skjutits på rätt plats, ett komplicerat projekt i en hårt trafikerad miljö.

 

Nu säger NCC att 6360 ton bro skjuts på plats i Rotebro, en historisk flytt av en 325 meter lång som får sin rätta plats. Bron flyttas 22 meter med hjälp av domkrafter, teflon och spensalva. 

 

Sedan byggstarten 2011 har samtliga sex körfält på bron hållits öppna medan bygget av den nya bron har pågått. Metoden ligger i framkant av den internationella utvecklingen.

 

– Vanligtvis bygger man en tillfällig bro dit trafiken hänvisas medan vi bygger den nya bron. I det här projektet har vi använt en ny lösning. Den nya permanenta bron har istället byggts i ett tillfälligt läge vid sidan av den gamla medan den fortfarande varit i bruk. Nu flyttas den nya bron till sin rätta plats, säger Jan Fernö, projektchef på NCC.

 

Korsningen mellan E4 och järnvägen vid Rotebro är en av Sveriges mest trafikerade punkter. Varje dag passerar 95.000 fordon över och under broarna, varav 600 tåg på järnvägen under broarna. Över 300 miljoner resor har skett förbi platsen under de fyra år broarna har byggts.

 

Sidolanseringen av Rotebrobron startades under den 5 juli och den kommer att pågå under cirka tre veckor.