16 maj 2024
torsdag, 03 september 2015 14:26

Stockholms län: 15 kommuner saknar studentbostäder

Skrivet av 
alt
Den politiska viljan att bygga studentbostäder är högst i Stockholms stad, Solna stad och i Huddinge kommun.

 

Det finns en politisk ovilja i många av Stockholms län att bygga studentbostäder. Majoriteten av Stockholms läns 26 kommuner saknar helt studentbostäder Endast i 11 av länets 26 kommuner har idag studentbostäder i sin kommun. De tre kommuner som tillhandahåller flest studentbostäder är Stockholm (8.100), Solna (2.600) och Huddinge (825). Detta framgår i den rapport som SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation har publicerat med titeln Bostadskrisen – från nyhet till norm.

 

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) påbörjades i år 13.200 bostäder i länet, vilket är 1.000 bostäder fler än tidigare år. En tredjedel av detta påbörjade bostadsbyggande har i år skett i Stockholms stad. Nyproduktionen av studentbostäder har länge stått still men under de två senaste åren har studentbostadsbeståndet ökat med 700. Men, som konstateras det i rapporten, har byggandet av studentbostäder inte mött behovet som är minst 10.000 nya studentbostäder till Stockholms län.

 

Totalt 24 av Stockholms läns 26 kommuner bedömer i årets bostadsmarknadsenkät att det råder ett generellt underskott på bostäder i kommunen. Samtliga kommuner bedömer att det behöver byggas många nya bostäder under de kommande 5 åren. Kommunerna uppger att det som framför allt behöver byggas är fler små hyresrätter (1-2 rum) och större bostadsrätter (2-4 rum). Enligt Studentbostadsföretagen (SBF) saknas det idag cirka 10.000 studentbostäder i Stockholmsregionen.

 

Solna stad säger i ett pressmeddelande att SSCO:s Bostadsrapport 2015 visar att Solna är en av få kommuner som har en större andel studentbostäder och som även bygger ut med fler.

 

– Vi tar det största ansvaret för studenters boendemöjligheter i länet sett till både ytan och invånarantal. Nyligen gick vi med i projektet Sthlm6000+ i syfte att främja byggandet av studentbostäder i regionen. Men Solna ensamt kan omöjligen bygga för precis alla. Jag hoppas fler börjar ta ansvar för studenternas bostadssituation och inte bara vi, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

 

– Med tanke på att Solna tar störst ansvar i länet för studentbostäder, sett till vårt befintliga bestånd och de som ligger i plan, behöver vi inte forcera fram nya studentbostäder, avslutar Pehr Granfalk.

 

Solna planerar även för fler bostäder på KI-området. En detaljplan från i våras innebär cirka 400 nya student- och forskarbostäder samt kontor omfattande cirka 29.000 kvm på området ska byggas.