16 maj 2024
fredag, 04 september 2015 17:58

Stark logistikmarknad i norra Europa

Skrivet av 
alt

Tomas Pendén, Head of Industrial & Logistics på CBRE i Sverige, till vänster tillsammans med Kristian Sundborn i mitten och Fredrik Ehrnberg till höger.

 

För knappt ett år sedan startade CBRE affärsområdet Industrial & Logistics och under det senaste halvåret har det lossnat ordentligt då uthyrningsteamet förmedlat nya hyresgäster till ytor om närmare 40.000 kvm på flera olika strategiska logistiklägen i Sverige.

 

– Via våra kundkontakter och vår researchavdelning har vi under det senaste halvåret sett ett allt större intresse hos logistikföretagen för att utöka samt söka nya ytor. Vår uppfattning är att företagen tar väl genomtänkta beslut då det gäller sin lokalsituation där kvalitet och ekonomi fortsatt är de viktigaste beslutsparametrarna. Den stora utmaningen för flertalet fastighetsägare är att hyresgästerna efterfrågar allt kortare kontraktslängder, men med lägre hyror och högre kvalitet, säger Tomas Pendén, Head of Industrial & Logistics på CBRE i Sverige.

 

En växande logistikmarknad noteras inte bara i Sverige. Även i stora delar av norra Europa sker en tillväxt av antalet uthyrda kvadratmeter. Den största tillväxten har skett i Storbritannien. Vakansgraden på de europeiska hubbarna ligger stabilt på mellan 5-7 procent. CBRE:s bedömning är att logistikmarknaden i Europa kommer fortsätta på inslagen väg under resterande del av 2015