29 april 2024
tisdag, 08 september 2015 14:57

C.F. Møller ritar sjukhus i London

Skrivet av 
alt

I hård konkurrens vann C. F. Møller tävlingen att formge ett nytt psykiatriskt sjukhus för 200 patienter i London.

 

C.F. Møller har vunnit en tävling om ett nytt psykiatriskt sjukhus för 200 patienter som heter Springfield University Hospital i London. Den danska arkitektbyrån vann efter hård konkurrens mot några av Storbritanniens ledande arkitektföretag, bland annat för byråns innovativa lösningar för hälso- och sjukvård.

 

Projektet genomförs nu tillsammans med byggherren, South West London och St Georges Mental Health NHS Trust. Det är C.F. Møllers första stora projekt för hälso- och sjukvårdssektorn i England, som nu får beröm för sina innovativa arkitekturlösningar, som bygger på den moderna psykiatrins arbetsmetod som kallas Recovery.

 

Springfield University Hospital ligger idag i ett antal viktorianska byggnader i södra London. C.F. Møllers förslag att omforma det föråldrade psykiatriska sjukhuset bygger på resultaten av den senaste forskningen om hur den psykiatriska vården kan främja de faktorer som ökar möjligheterna för patienten att bli frisk – Recovery.

 

Arkitektoniskt innebär Recovery bland annat att patienterna har enkelrum med möjlighet till avskildhet och tillgång till stora gemensamma utrymmen som stärker social interaktion. Sjukhuset har även stora flöden av dagsljus jämte tillgång till förträffliga arealer utomhus.

 

Tom Danielsen, arkitekt och delägare i arkitektbyrån C. F. Møller, säger:

– Byggherren har besökt flera av de byggnader som C. F. Møller har formgett, inklusive Hospice Djursland psykiatriska avdelning vid Horsens sjukhuset och det nya universitetssjukhuset i Skejby där byrån har arbetat med liknande principer som för programmet för Recovery. Byggherren har även studerat vårt sätt att operera sjukhus i Danmark.

 

John Jenner, byggherrens rådgivare säger:

– Efter att vi har bedömt en rad förstklassiga förslag från några av Storbritanniens ledande arkitektföretag, har vi valt CF Møller som arkitekt att formge nya Springfield Hospital. CF Møller har på grund av sina goda referenser och sin erfarenhet vunnit tävlingen att designa detta högkvalitativa sjukhusprojekt.

 

C.F. Møllers kontor i Stockholm, Berg | C.F. Møller Architects, har omkring 40 medarbetare. SF