17 maj 2024
fredag, 11 september 2015 17:11

Fler bostäder och hotell till nya stora Stureplan

Skrivet av 
alt

Om några år börjar stora delar Stureplan att byggas om. Bild: Stadsbyggnadskontoret i Stockholm.


 

alt

Omtaget för kvarteret Sperlingens Backe vid Stureplan är omfattande. 

 

Stockholm kommer att få ett nytt och större Stureplan. Nu pågår ett stort samråd om kvarteret Sperlingens Backe vid Stureplan på Östermalm. Här planeras för omfattande nybyggnader samt om- och tillbyggnader för kontor, bostäder och hotell i byggnader om upp till 10 våningar. Nu hålls flera samrådsmöten om kvarteret.

 

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm driver nu ett planarbete för delar av kvarteret Sperlingens Backe. Kvarteret, som ligger vid Stureplan på Östermalm, är en välkänd och central träffpunkt i Stockholm. Byggnaderna i kvarteret är uppförda från sent 1870-tal till 1910-talet och kvarteret är en god representant för den klassiska stenstaden.

 

Fastighetsägarna i området ser nu ett samfällt ett behov av att modernisera och effektivisera lokalerna för att höja kvarterets konkurrenskraft. Stadsbyggnadskontoret ställer sig därför positivt till att utveckla området och anser att det kan förstärka stadslivet genom öppna kvarteret på ett annat sätt än idag. Därför föreslår Stadsbyggnadskontoret att det i kvarteret Sperlingens Backe skapas ny hotellverksamhet, fler bostäder och fler arbetsplatser, vilket stärker Citys roll som ett av stadens viktigaste arbetsplatsområden.

 

Planarbetet, som nu har inletts med ett programsamråd, innebär omfattande förändringar i bebyggelsen för Sperlingens Backe. En stor del av kvarterets inre bebyggelse är på förslag att rivas för att ersättas med nya byggnader medan delar av den bebyggelse som sparas byggs på med 1-4 våningar.

 

I programsamrådet betonas också vikten av att värna de kulturvärden som finns i området samtidigt som en utveckling sker. En kulturhistorisk konsekvensanalys har tagits fram.

 

Nya byggnader för kvarteret Sperlingens Backe

1. Byggnaden på Humlegårdsgatan 17 ersätts av två byggnader – ett hotell och ett bostadshus

2. Freys hyrverk på Grev Turegatan 11 ersätts med nya kontorsbyggnader i 8-10 våningar

3. Bångska palatsets gårdsbyggnader ersätts med en ny byggnad i 7 våningar

4. Gårdsbyggnaderna på Stureplan 4 ersätts med ett kontorshus i 8 våningar

5. Grev Turegatan 3-5 ersätts med ny kontorsbyggnad i 7-8 våningar

6. Del av Marmorhallarna rivs och byggs upp som en replika plus ny påbyggnad med 1-4 våningar samt entréplanet föreslås öppnas upp och få fler entréer

7. Nya torgrum skapas i kvarterets inre Sturegallerians entré mot Grev Turegatan som får ett nytt, högre placerat tak samt att ett nytt nedre plan för kommersiell verksamhet etableras.

8. En ny tunnebaneuppgång i Marmorhallarna ersätter den som nu finns i hörnhuset mot Birger Jarlsgatan.

 

I en kommentar kan sägas att planen kring Sperlingens Backe är storslagen. Vi får nya kontor, hotell och bostäder vid Stureplan. Omtaget och planen är omfattande då den gäller fastigheterna Sperlingens Backe 27, Grev Turegatan 15, ägt av Stiftelsen Ingenjörsakademinen,  Sperlingens Backe 45, Stureplan 2 ägt av Vasakronan, Sperlingens Backe 47, Hamngatan 2/Birger Jarlsgatan 16 ägt av Vasakronan, Sperlingens Backe 55, Grev Turegatan 13 ägt av Stiftelsen Ingenjörsakademinen samt Sperlingens Backe 56, Sturegatan 4/Humlegårdsgatan 17, ägt av Sturegallerian AB, som i sin tur ägs av Abu Dhabi Investment Authority, Förenade Arabemiratens statliga investeringsbolag, där bolaget Sturegallerian AB förvaltas av Aberdeen Asset Management Sweden AB. SF