16 maj 2024
onsdag, 16 september 2015 17:58

Newsec tror på nytt rekordår

Skrivet av 
alt

 Jakob Pettersson, Head of Research, Newsec.



 

En mycket låg räntenivå, ökad riskvilja, god tillgång till finansiering samt låga vakansrisker gör att direktavkastningskraven för fastigheter har fortsatt sjunka under 2015. Trots historiskt höga fastighetspriser bedömer Newsec att sannolikheten för en kraftig nedjustering av fastighetsvärden är liten den närmsta tiden. Samtidigt förutspås ett nytt rekordår på transaktionsmarkanden.

 

– Trots att vi nyligen genomgått en volatil period på världens kapitalmarknader bedömer vi att fastigheter fortsatt kommer att vara ett attraktivt tillgångsslag under överskådlig framtid, detta trots en längre period av stigande fastighetspriser. Räntorna är historiskt låga och det finns ett överskott av likviditet i systemet. Riksbanken kommer dessutom ha svårt att markant förändra penningpolitiken eftersom det skulle hämma tillväxten, säger Jakob Pettersson, Head of Research, Newsec.

 

Inhemska investerare har dominerat transaktionsmarkanden under året. Det finns dock ett tydligt intresse från utländskt kapital, i synnerhet pensionskapital, för den svenska fastighetsmarknaden eftersom den levererar en bättre riskjusterad avkastning jämfört med andra fastighetsinvesteringar i övriga Europa.

 

– Vad gäller marknadssegment anser vi att samhällsfastigheter vuxit fram som det mest intressanta området för de mer riskaverta investerarna. Segmentet karaktäriseras av långsiktighet med en stabil direktavkastning i relation till risk. Transaktionerna inom segmentet förväntas öka till följd av att kommunerna blir mer välvilliga till att avyttra delar av det befintliga beståndet, samt att öppna upp för möjligheten att privata bolag står för nybyggnationen av till exempel skolor och äldreboenden, säger Jakob Pettersson.