16 maj 2024
torsdag, 17 september 2015 12:35

Stockholmskonjunkturen: Fortsatt tillväxt

Skrivet av 
alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region och Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm.

 

Stockholms näringsliv fortsätter att utvecklas positivt under andra kvartalet 2015. Lönesumman ökar, fler företag startas och arbetslösheten minskar i jämförelse med samma period 2014. Det visar Stockholmskonjunkturens andra rapport för 2015.

 

Både i staden och i länet ökade lönesumman med drygt 5 procent under årets andra kvartal, i jämförelse med samma period 2014. Totalt startades 5.321 nya företag i länet, varav 3.011 i staden. Det var en ökning med 3 procent för länet och 2 procent för staden.

 

– Det är mycket glädjande siffror. Stockholm har ett fantastiskt näringsliv med en stark, positiv utveckling som vi är glada och stolta över. Stockholms företag skapar nya jobb och ökar stadens attraktivitet, inte minst inom ICT där Stockholm är ett av de riktigt starka namnen i världen, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm.

 

På arbetsmarknaden fortsatte sysselsättningen att utvecklas positivt. Under kvartalet minskade arbetslösheten med 4,3 procent i länet och med 4,5 procent i staden. Även antalet varsel minskade medan antalet nyanmälda platser på arbetsförmedlingen fortsatte att öka.

 

– Stockholm fortsätter vara ett tillväxtlokomotiv. Både staden och länet visar på ett dynamiskt näringsliv som skapar jobb och möjligheter för Stockholm att fortsätta växa, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Totalt ökade andelen lediga jobb med 26 procent i länet och med 14 procent i staden, vilket motsvarar ett antal på drygt 80.000, respektive 50.000 nya jobb.

 

Stockholms befolkning fortsatte samtidigt att växa. Under de senaste fyra kvartalen fick länet drygt 32.000 nya invånare, motsvarande en ökning på 1 procent.