16 maj 2024
fredag, 18 september 2015 14:47

Corem lägger bud på Tribona

Skrivet av 
alt
Rutger Arnhult, vd Klövern. Klövern är idag Tribonas största aktieägare med nära 30 procent av bolagets aktiekapital.

 

Styrelsen i Corem Property Group har beslutat att lämna ett offentligt uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier i Tribona. Budet är 42 kr per aktie i Tribona, vilket motsvarar cirka 2.044 Mkr och innebär en premie om 17,3 procent för Tribonas aktie i förhållande till stängningskursen den 7 september. Innan Tribona offentliggjorde att diskussioner kring ett offentligt uppköpserbjudande på bolaget förelåg, fanns en premie om 9,7 procent för Tribonas aktie i förhållande till stängningskursen den 17 september. Premien på bokfört eget kapital per den 30 juni är 10,1 procent.

 

Köpeskillingen ska erläggas till cirka 50 procent kontant och till cirka 50 procent genom nyemitterade preferensaktier i Corem. Kontantdelen kommer att finansieras med en kombination av befintliga likvida medel, försäljning av stamaktier i Klövern om 300 Mkr samt en förvärvsfinansiering om 500 Mkr.

 

Tillsammans har Corem och Tribona ett fastighetsbestånd om 162 fastigheter med ett värde om cirka 12,5 Mdr kr, varav 127 fastigheter om 7,3 Mdr kommer från Corems portfölj. Vidare beräknas soliditeten i Corem minska från 30 procent till 26 procent.

 

– Kombinationen av Corem och Tribona drivs av både industriell och finansiell logik, och därigenom skapas ett ledande fastighetsbolag inom lager-, logistik-, industri- och handelsfastigheter med goda möjligheter för fortsatt expansion och högkvalitativ förvaltning, säger Patrik Essehorn, styrelseordförande i Corem.

 

Klövern, som är största aktieägare i Tribona med 29,55 procent av aktiekapitalet och rösterna ställer sig positivt till budet. Men Tribonas budkommitté, som bildades vid ett styrelsemöte i somras efter att ha fått vetskap om ett potentiellt offentligt uppköpserbjudande, rekommenderar enhälligt aktieägarna i Tribona att inte acceptera Corems budet. Budkommittén består av styrelseledamöterna Mats-Olof Ljungquist, Malin Rylander-Leijon och Anneli Jansson.


Rutger Arnhult (såsom styrelseledamot och indirekt ägare av 35,5 procent av aktier och 37,1 procent av röster i Corem samt styrelseledamot och ägare av 10,2 procent av aktier och 10,7 procent av röster i Klövern – den största aktieägaren i Tribona) och Patrik Essehorn (såsom styrelseordförande och ägare av 0,02 procent av aktier och 0,03 procent av röster i Corem) har på grund av intressekonflikt inte deltagit i Tribonas styrelses behandling eller beslut i anledning av frågor relaterade till budet.

 

Corem har tecknat avtal med Swedbank om förvärvsfinansiering av Erbjudandet. Förvärvsfinansieringen är en revolverande kredit som löper på nio månader med en marginal om 350 bps. Som säkerhet ska lämnas 60 miljoner stamaktier av serie B i Klövern samt de aktier i Tribona som Corem förvärvar.