16 maj 2024
tisdag, 22 september 2015 15:38

Nordika köper Nokia Networks fd HK i Helsingfors

Skrivet av 
alt

Nokia Networks fd huvudkontor, uppfört år 2001, omfattar 36.000 kvm högkvalitativa kontor i Esbo – Helsingfors.

 

Nordika har förvärvat Nokia Networks fd huvudkontor som omfattar 36.000 kvm högkvalitativa kontor i Esbo – Helsingfors.


Fastigheten blev i augusti till 95 procent tomställd och Nordika förvärvar fastigheten av den tidigare ägarens långivare. I ett samtal med Jonas Grandér, vd Nordika, säger han att fastigheten förvärvades av en numer nödställd isländsk aktör år 2006, till det höga priset om 130 miljoner euro. Nordika förvärvar nu fastigheten med eget kapital. Tillträde har skett.

 

Gabriel Cronstedt, partner, Nordika, säger i en kommentar till förvärvet:

– Det är en spännande och fin fastighet Nordika förvärvat från en säljare som inte har lokal närvaro eller kapacitet att ta ett långsiktigt grepp. Fastigheten har ett mycket gott mikroläge, är flexibel i sin utformning och går att dela upp i många mindre enheter vilket gör vårt uthyrningsarbete enklare. Detta har redan visats genom en nyuthyrning om 1.600 kvm innan tillträdet. Vi kommer att initiera en liknande strategi för att hyra ut de vakanta ytorna som vi gjorde i vår fastighet i Kista. Även om marknaden i Helsingfors är något svagare än den svenska för kontorsytor, har vi en så pass bra produkt samt möjlighet att konkurrera med attraktiva hyror att vi känner oss trygga.

 

Nordika har i sin andra struktur, Nordika II, genomfört 7 förvärv sedan starten i juni 2014 till ett värde om cirka SEK 1,1 miljarder. I båda strukturerna äger Nordika för närvarande fastigheter för cirka 2 miljarder efter att Keflavik i Kista sålts till Kungsleden och en handelsfastighet i Gävle sålts till Estea. Med nuvarande kapital kan Nordika förvärva för ytterligare cirka SEK 1 miljard i fastighetsvärde.

 

Säljarens rådgivare i transaktionen har varit Advium och på den legala sidan Krogerus. Köparen har arbetat med Roschier som sin legala rådgivare samt Trevian som sin lokala partner för bland annat uthyrning.