29 april 2024
onsdag, 07 oktober 2015 17:35

Swedbanks huvudkontor vinner prestigefyllt pris

Skrivet av 
alt

Fastigheten Cirkusängen 6 i Sundbyberg om cirka 45.500 kvm byggdes för Swedbank, som flyttade in i juni 2014. För formgivningen svarade det danska arkitektföretaget 3XN.

 

För första gången tillfaller det prestigefyllda fastighetsutvecklingspriset ULI (Urban Land Institute) Global Awards for Excellence ett svenskt projekt, nämligen Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Det som gör priset unikt är att organisationen Urban Land Institute bedömer projekten i sin helhet. Förutom god arkitektur väger juryn även in faktorer som hållbarhet, innovationer, bidrag till stadsutvecklingen, samt genomförande. Vinnande projekt anses representera en helhet på absolut högsta globala nivå.

 

För Humlegården Fastigheter, fastighetsägare och förvaltare av Swedbanks huvudkontor, är priset en bekräftelse på ett lyckat samarbete mellan byggherre, hyresgäst och kommun.

 

– Det känns otroligt hedrande att Urban Land Institute uppmärksammar projektet och därmed allas insats. Det är samtidigt ett kvitto på att vårt fokus på arkitektur och hållbarhet håller högsta internationella klass, inflikar Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter.

 

Swedbanks huvudkontor, som är ritat av den danska arkitektbyrån 3XN, är utformat för att uttrycka bankens kärnvärden; enkel, öppen och omtänksam. Med sin trippla V-form upplevs de olika avdelningarna som en sammanhängande helhet, där de 2.500 medarbetarna kommer närmare varandra än i ett traditionellt kontor.