29 april 2024
fredag, 09 oktober 2015 14:38

Heimstaden satsar på nyproduktion

Skrivet av 
alt
Patrik Hall, vd för Heimstaden.


För att möta efterfrågan på nyproducerade bostäder, och som ett komplement till nuvarande affärsmodell, kommer Heimstaden AB tillsammans med Aptare Fastigheter AB genom det nybildade och gemensamt ägda bolaget Heimstaden Projektutveckling AB utveckla bostäder i tillväxtorter i Sverige.
    

Heimstaden har idag pågående och kommande projekt om cirka 1.000 lägenheter i mellersta och södra Sverige. För att hantera dessa projekt kommer Heimstaden Projektutveckling AB agera stöd åt både Heimstaden och Nordhalla Fastigheter (som Heimstaden äger tillsammans med Alecta samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser). Nyproduktion av hyresrätter blir därmed ett komplement till förvärv av befintliga hyresfastigheter för Heimstadens och Nordhallas vidare expansion och utveckling i Sverige.
    

Heimstaden Projektutveckling AB ägs till lika delar av Heimstaden AB och Aptare Fastigheter AB. Verksamheten ska ledas av Tomas Carlström (vd) och Jakob Fyrberg (affärsutvecklingschef). Carlström räknar med att det nya bolaget ska kunna bygga 200-300 nya bostäder per år.


I ett samtal med Fastighetsaktien säger han att nyproduktionen inledningsvis kommer att handla om kompletteringsbyggande kring de fastighereter som Heimstaden köpteav Henry Ståhl Fastigheter i Norrköping för snart ett år sedan.  


Tomas Carlström är en av grundarna till Ikano Bostad AB och verkade som vd under bolagets första tio år. J


Jakob Fyrberg har bland annat arbetat på Catella Corporate Finance i Stockholm samt på Ikano Bostad med affärsutveckling. Carlström och Fyrberg är delägare i Aptare Fastigheter, som idag äger och förvaltar 60.000 kvm bostäder och kommersiella lokaler.

    

Patrik Hall, vd för Heimstaden AB och ordförande i Heimstaden Projektutveckling AB, säger:
– Genom Heimstaden Projektutveckling och dess ledning kommer Heimstadenkoncernen tillföras stora möjligheter att utnyttja befintlig byggbar mark samt projektera nya bostadsområden både på orter där vi redan är närvarande genom Heimstaden och Nordhalla samt nyetableringar i andra tillväxtorter. Genom vår egenskap som långsiktig ägare av bostadsfastigheter och genom vår erfarenhet kring vilka produkter som efterfrågas kan vi nu leverera bostäder från ax till limpa. Detta ligger i linje med vår önskan om att ha kontroll över alla led i vår verksamhet. Beroende på varje projekts natur kommer hyresrätter att blandas med bostadsrätter eller äganderätter för att bygga det boende som efterfrågas och bedöms vara långsiktig bäst.
    

För närvarande har Heimstaden cirka 7.800 lägenheter i sitt egenägda bestånd, medan Nordhalla för närvarande äger cirka 7.200 lägenheter. Heimstaden ingår i den norska bostadskoncernen Fredensborg AS som totalt äger cirka 11.900 lägenheter i Sverige, Norge och Danmark.