5 maj 2024
onsdag, 02 december 2015 20:15

Ebab sjösätter stort projekt i Sköndal

Skrivet av 
alt

Visionsbild av ett framtida Stora Sköndal.

 

I Stora Sköndal planerar Stiftelsen Stora Sköndal under de kommande 20 åren utveckling av mellan 4.000 och 6.000 bostäder och arbetsplatser för 2.000-3.000 personer. Stadsdelen ska integreras med redan etablerade verksamheter som förskolor, vård- och omsorgsboende och högskola. Utvecklingen ska ske etappvis och Ebab har engagerats för att delta i skapandet den unika miljön.

 

Stora Sköndal är ett område som ligger naturskönt nära Drevviken och med 15 minuter till Gullmarsplan i Stockholm.

 

Thomas Järlö, ansvarig affärsutvecklare på Ebab Fastighetsutveckling säger:
– Det är otroligt spännande att få vara med och skriva denna historia. Det är unikt att en markägare, som inte är en kommun, i ett så stadsnära läge, avser att utveckla en hel stadsdel. Stiftelsens stora ansvarstagande borgar även för möjligheter att lyckas skapa det unika och socialt hållbara.

 

Om beslut tas i Stadsbyggnadsnämnden kan Stiftelsen Stora Sköndal, som är en organisation utan vinstsyfte som arbetar med stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning, fortsätta att planera området Stora Sköndal. Att utveckla området skulle innebära en ekonomisk förutsättning för att kunna vidareutveckla stiftelsen och säkerställa dess överlevnad i hundra år till.

 

– Vi vill kunna erbjuda fler människor att bo i det här fantastiska området, och samtidigt skapa ett ännu mer levande stadsdel. Vi vill också kunna utöka våra verksamheter, som äldreboende, boende för ensamkommande flyktingbarn, och boende för personer med behov av extra stöd. Mötet mellan människor med olika bakgrund och förutsättning berikar, det ser vi dagligen bevis på i vårt arbete. Vi vill att fler ska få ta del av dessa unika omgivningar, säger Åsa Hallgren, direktor på Stora Sköndal.

 

Stora Sköndals avsikt är att bygga upp och behålla delar av området inom sitt bestånd och sälja vissa delar av marken. Detta för att möjliggöra vidareutveckling och underhåll av den verksamhet som redan bedrivs, att hjälpa människor i behov av stöd och omsorg.

 

Första etappen i framtidens Stora Sköndal ligger nära Sköndals centrum. Inom den så kallade Magnoliatomten planeras för 200-300 hyres- och bostadsrätter, LSS-boende samt vård- och omsorgsboende. Beräknad byggstart är 2017.