25 april 2024
torsdag, 03 december 2015 12:16

Besqab skaffar 650 byggrätter

Skrivet av 
alt

Mikael Nicander, vd för Lantmännen Fastigheter, och Anette Frumerie, vd Besqab.


alt
Besqabs förvärv i Uppsala har ett mycket bra läge för bostäder.


Genom överenskommelser med Lantmännen Fastigheter och med Ikano Bostad skaffar sig Besqab totalt 650 välbelägna byggrätter i centrala Uppsala och i Årstaberg strax söder om Stockholm. Förvärvet i Uppsala sker i en bytesaffär där Besqab köper Lantmännens centralt belägna industrifastigheter, vilka ska ge plats för cirka 1.000 bostäder. Samtidigt säljer Besqab två vård- och omsorgsboenden till Lantmännen.
    

I separat affär säljer Besqab  50 procent av det bolag som förvärvar fastigheterna i Uppsala till Ikano Bostad, samtidigt som bolaget köper 150-200 byggrätter i Ikano Bostads område i Årstaberg, Stockholm.
    

Sammantaget ger affärerna Besqab totalt cirka 650 nya byggrätter och en initial resultateffekt om cirka 50 Mkr, vilken bokförs vid tillträden som beräknas ske under första kvartalet 2016.
    

Förvärvet i Uppsala omfattar fastigheterna Kungsängen 1:17, 21:2, 21:3, 22:1 och 22:2. Samtidigt köper Lantmännen vård- och omsorgsboendenna Lidingö Lagern 1 och Norrtälje Gjutaren 5 av Besqab. Tillträden kommer att ske under första kvartalet 2016. JLL har agerat rådgivare i affären med Lantmännen.
    

– Försäljningen av industrifastigheten i Uppsala och förvärvet av vård- och omsorgsboendena är två viktiga affärer som innebär att vi frigör mark för bostäder i en av Sveriges snabbast växande städer samtidigt som vi tar över ägandet av två stabila fastigheter. Vi är övertygade om att Besqab tillsammans med kommunen nu kommer att utveckla fastigheten väl, säger Mikael Nicander, vd för Lantmännen Fastigheter.
    

Försäljningen är en del av Lantmännens konsolidering av kvarnverksamheten från Uppsala till Strängnäs. Kvarnen och silon i Uppsala ligger i nära anslutning till bostäder, vilket har gjort det svårt att utveckla verksamheten långsiktigt.
    

Totalt beräknas Uppsalafastigheterna ge plats för cirka 1.000 nya bostäder. Tilläggsköpeskilling börjar erläggas vid färdig detaljplan. Besqabs och Ikanos ambition är att tillvarata platsens centrala läge för att skapa en tät, attraktiv och varierad stadsbebyggelse där vissa befintliga byggnader bevaras och konverteras.
    

– Det här är en möjlighet att vidga stadskärnan, förlänga åstråket och skapa nya mötesplatser i bästa solläge för Uppsalaborna. Samtidigt får vi nya bostäder och verksamhetslokaler i en miljö som lär bli mycket attraktiv och som tillför nya värden till Kungsängen och staden i stort, säger Erik Pelling, kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden.
    

– Vi är stolta över att långsiktigt vara en del av Uppsalas starka utveckling. En väl genomförd affär har givit oss möjligheten att utveckla ett av Uppsalas mest attraktiva områden. Tillsammans med Ikano Bostad ska vi omsorgsfullt tillvarata platsens fördelar, jag ser fram emot ett givande samarbete, säger Anette Frumerie, vd på Besqab.
    

Samtidigt har Besqab träffat överenskommelse med Ikano Bostad avseende förvärv av cirka 150-200 byggrätter i Årstaberg i Stockholm med preliminär produktionsstart 2018. I området, som är beläget invid Årstabergs pendeltågsstation, ska det byggas totalt cirka 900 lägenheter och en stor skola. Köpeskilling avseende Årstaberg erlägges vid tillträdet som är beräknat till 2018.